A jó kolbász titka akár egy bicikli is lehet - fotók

Bár az összeszokott zsűri a hagyományos ízeket kereste, vidámsággal és kreativitással ki lehetett tűnni a negyedszer megszervezett kolbásztöltő fesztiválon Mosonmagyaróváron. Akadt például, aki kerékpárral hajtotta a darálót, de a húsos finomságból fülbevaló vagy ,,virág" is készült.

Mészely Réka - Kisalföld napilap

Harmincnégy csapat darálta a húst és tekerte a töltőt a hétvégén megrendezett kolbásztöltő fesztiválon Mosonmagyaróváron, az Itató szabadstrandnál. Rengetegen kóstolták meg a több száz kiló illatozó finomságot.

A rendezvény ötlet- és házigazdája a Mosoni-Duna Hajós Egyesület, amely negyedik alkalommal hirdette meg a fesztivált. A Mosoni-Duna partján felállított hatalmas, fűtött sátorba húzódtak a kolbásztöltők, de azért a kontyalávaló is jól fogyott a munkához.


 Sok versenyző már visszatérő vendég. A mosonmagyaróváriak mellé sokan csatlakoztak a környékről, a megyéből, de az ország más részeiből és a Felvidékről is akadtak résztvevők.

Kolbásztöltő fesztivál Mosonmagyaron



– A hagyományos ízeket tartjuk jónak. Pontozzuk a kolbász illatát, megnézzük, milyen a vágási felülete, hogyan tálalták – erre egyre inkább nagy hangsúlyt fektetünk. De számít az is, hogy mennyire figyeltek a higiéniára, hogyan dekorálták az asztalt – sorolja a zsűri egyik tagja, Böröndi Lajos, aki Heveder Zoltánnal és Banyár Tamással közösen értékel évek óta.


A Moson retro csapat – a zsűri elvárásai szerinti – tradicionális mosoni kolbászt töltött. Amint azt Roll Lászlótól, Lippert Ferenctől, Németh Lászlótól és Nusser Istvántól megtudtuk, ők betartják a megszokott hét-három arányt a hús és zsírszalonna között, fűszerként pedig jó minőségű pirospaprikát, fokhagymát, sót és borsot szórtak a töltelékbe.


Talán a mosoniak kolbásza még attól lehetett érdekes, hogy egy 1883-as amerikai darálóval dolgoztak.

A fesztiválon nagy szenzációt jelentett a többnyire halásziakból verbuválódott Nem tágítunk nevű csoport találmánya. Papp Zoltán gépész ötlete alapján a darálót és töltőt biciklivel hajtották meg. Csodájára is jártak a résztvevők, ezért megígérték, hogy jövőre újabb leleményességgel rukkolnak elő.


A Röfi Rudi csapatot kollégák alkották, az ország különböző pontjairól érkeztek a különleges „csapatépítő" tréningre.


Csiszár Miklós szerint mindig egy másik, hagyományos családi recept szerint dolgoznak. Már előzetesen ötletelnek, mivel dobják fel az asztalt. Készítettek már kolbászból kerítést, sajtból holdat, idén pedig egy „kolbarózsát" (rózsa, kolbászszirmokkal) és egy Röfi Rudit sütöttek tésztából. Az egyik csapattag, Fülep Szilvia kolbászfülbevalót viselt ékszerként.


Gaál Péter és László András a Jäger Wurst Team színeiben indult a barátaival. A fiatalemberek egy évtizede vállalnak disznóvágást, amelyhez az évek folyamán minden kelléket beszereztek. Saját maguk tanulták ki a mesterséget, ahogy a kolbásztöltést is.


A versenyen végül a felvidéki Beke team győzedelmeskedett, maga mögé utasítva a még dobogós Moson retro és Rettig vegyes csapatát.

Értékelték ötletességéért a Nem tágítunk csapatot, a legszebb asztaláért a Vármegye lordjait, a vidámságáért a Csabai kolbászkamrát és a lelkességéért az SMR 2. tagjait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!