Az álkörnyezetvédők térítsék meg a kárt!

Elege lett az ország különböző pontjain Szigetközért aggódó zöldszervezetekből (akik nyílt levelet írtak Áder János köztársasági elnöknek) Babos Attila dunaszegi polgármesternek.

Cséfalvay Attila

Úgy reagált a Kisalföld kérdésére: „Hosszú hallgatásuk után újra megkezdték aknamunkájukat a Szigetköztől távol élő környezetvédők. Ők azok, akik talán soha nem jártak itt, és azt sem tudják, milyen valós gondokkal küzdünk, s az itt élők megkérdezése nélkül avatkoznak a Szigetköz életébe. A térség lassan negyedszázada azért szenved, mert az álkörnyezetvédők folyamatos nyomásgyakorlása a mindenkori magyar kormányokra megakadályozta az érdemi vízpótlást, a Duna és mellékágrendszereinek összenyitását." Babos szerint anyagi felelősséggel is tartoznak. „Hagyják abba a térségünkért történő »aggódásukat«, mely több mint húsz éve súlyos károkat okoz az itt élőknek. A   levelet író álkörnyezetvédők térítsék meg kárainkat; azt a sok milliárd forintot, ami kiesett turisztikai bevételeinkből,  mert nem hozhattunk létre élő, összenyitott víztereket  és nem hasznosíthattuk helyben a víz energiáját. Kárpótoljanak bennünket, mert folyamatos aknamunkájuk miatt nem élhettünk abban a páratlan természeti környezetben, ami újra egységes ökológiai rendszerré kötötte volna össze a Szigetközt a Csallóközzel."


Baboshoz csatlakozott dr. Tóásó Gyula, a Szite elnöke is.


„Az itt élők folyamatosan tényekkel bizonyították, hogy nem oldaná meg gondjainkat, ha visszakapnánk a Duna fele vízhozamát. Sajnos már az sem, ha a teljes víztömeg újra a régi mederben folyna. Nem lehetne összenyitni a szigetközi és a csallóközi ágrendszert az Öreg-Dunával, mert az év nagy részében a víz úgyis kifolyna a mellékágrendszerekből a berágódott Duna-mederbe" – mondta. Emlékeztetett:  több mint 70 ezer ember támogatta hitelesített aláírásával a kezdeményezést, hogy a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási problémái megoldódjanak. A térség minden köztestülete támogatta azokat a műszaki megoldásokat, amelyek Győr térségében  és a szigetközi Öreg-Duna mentén is érdemi vízpótlást tennének lehetővé az ágrendszerek összenyitásával, a vízszint emelésével. „Az álkörnyezetvédők  újra szeretnék meggátolni, hogy a Szigetköz problémái több mint 20 év késéssel végre megoldódjanak. Hagyják élni a Szigetközt, és  a helyi szakemberek tehessék a dolgukat" – közölte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!