Rajkánál lépi át a határt az amerikai katonai konvoj

A konvoj 550 katonából, 150 katonai gépkocsiból, valamint 54 szállítókocsiból áll, és egy NATO-hadgyakorlatra tart.

Dél-Morvaországból Szlovákián át Magyarországra indult hétfőn este az az amerikai katonai konvoj, amely egy NATO-hadgyakorlatra tart.

A konvoj, amely 550 katonából, 150 katonai gépkocsiból, valamint 54 szállítókocsiból áll, hétfőn este 10 óráig hat csoportban hagyja el a Brünnhöz közeli vyskovi kaszárnyákat - közölte Monika Nováková, a Vyskovi Katonai Akadémia szóvivője. A konvojban több Stryker típusú lövészszállító harcjármű is van.

Cseh és szlovák források is azt jelezték, hogy a katonai konvoj áthaladása közlekedési problémákat okozhat az autópályán.

Az amerikai katonák, akik a bajorországi Vilseckben lévő amerikai támaszpontról indultak Csehországon és Szlovákián át Magyarországra, cseh közlések szerint a NATO Brave Warrior 2015 elnevezésű hadgyakorlatán vesznek részt Magyarországon.

A konvoj, amelyet a cseh katonai rendőrség vezet és biztosít, Lanzhotnál lépi át a szlovák-cseh határt, majd a D2-es autópályán haladnak egészen Pozsonyig, és várhatóan Rajkánál lépnek be magyar területre.

Az amerikai katonai gépkocsik maximális haladási sebessége 80 kilométer óránként.

Az amerikai katonai konvoj előőrsével Prágában a Ruzyne kaszárnyákban Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is találkozott.

Az amerikai hadsereg konvojai legutóbb idén márciusban vonultak át több kelet-európai ország, köztük Csehország területén, a NATO keleti tagállamainak védelme iránti amerikai elkötelezettséget demonstrálva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!