Mosonmagyaróvár a városok, Dunakiliti a falvak legvirágosabbja lehet

Akár Mosonmagyaróvár és Dunakiliti is képviselheti hazánkat az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén, miután az ország legszebb virágos városai és falvai közé jutottak. A régiónk két településére szerdán látogató főzsűri elismerően szólt mindkettőről.

Mészely Réka

Tavaly a „Virágos Magyarországért" környezetszépítő versenyben Mosonmagyaróvár teljesítményét a belügyminiszter fődíjával ismerték el. Előtte pedig az Országgyűlés különdíját vehette át a város. Németh Andrea, a városháza környezetvédelmi főtanácsosa szerint a korábbi nívós díjak után most a fő cél, hogy a Lajta-parti város képviselhesse hazánkat a nemzetközi Európai Virágos Váro- sok és Falvak Versenyén. Erre a jelek szerint esély is lenne: a nyugat-dunántúli régióban ugyanis ide és a szomszédos Dunakilitire (mely a falvak közül emelkedett ki) látogatott el a Virágos Magyarországért főzsűrije szerdán. 


– Erre a  versenyre egy százpontos szempontrendszer szerint  bemutatkozó filmet állítottunk össze a városról. A zsűritagokkal a mosoni és az óvári városrészt is bejártuk – hangsúlyozta Németh Andrea, hozzátéve, hogy a vendégek fogadását egy igencsak munkás hét előzte meg. Több energiát fordítottak a zöldterületek gondozására és a város takarítására is. Sajnos tapasztalat, hogy amit reggel kitisztítottak, ott délután újból megjelent a szemét – fűzte hozzá a főtanácsos, aki szerint nemcsak a helyi önkormányzat erőfeszítéseit, hanem az itt élők portáiról is egy képet alkotnak a zsűritagok.


Dunakiliti két éve másodszor vehetett át különdíjat a környezetszépítési versenyen. A részvétel tehát nem újdonság számukra sem. Kovács Andorné dunakiliti polgármester tájékoztatása szerint ők is külön készültek a bírálók érkezésére. A helyi községüzemeltető kft. már az egynyári virágok helyett kiültette az őszi-téli növényeket. A szakemberek megtekinthették többek között a felújított templomteret, egy helyi kertészetbe, a duzzasztóműhöz és a kempingbe is ellátogattak. A településvezető szerint az előző évekhez képest is újabb eredményekről tudtak beszámolni. 

 

Követendő példaként látják a szakemberek a Mosonmagyaróváron elterjedő növénytársításokat, kavicsos borítással. A felvételen a zsűri tagjai a vendéglátókkal.

Követendő példaként látják a szakemberek a Mosonmagyaróváron elterjedő növénytársításokat, kavicsos borítással. A felvételen a zsűri tagjai a vendéglátókkal.

Prutkay János, a verseny szervezőbizottságának elnöke érdeklődésünkre kifejtette: Mosonmagyaróváron jelentős változásokat, fejlődést tapasztalunk. Egyik pozitívum, hogy egyre inkább a klimatikus adottságokhoz igazodnak a növényválasztáskor, nem feltétlenül az öntözést hangsúlyozva. Két éve – amikor éppen itt jártunk – ültették ki ezeket a növényeket, láthatóan beváltak és most is szépek. Ez szorgalmazandó példa lehet más településeknek is. 


A bizottság elnöke szerint a bírálók egyrészt a zöldfelületeket, a kertészeti megoldásokat, azok minőségét, rendezettségét értékelik. Továbbá az is fontos szempont, hogy egy település mennyire környezettudatos. Számít az is, hogy a helyiek, civil szervezetek, vendéglátók mennyire veszik ki a városszépítésből a részüket. 


– Mosonmagyaróváron kritikusak a kiültetésekkel, a növények állandó felügyelet alatt állnak. Az egynyáriak helyett bátran használják az évelőket, szépen párosítva örökzöldekkel, fákkal. Amellett figyelnek a színekre is A köztéri zöldfelületek más településeknek is követendő példát jelentenek – vélekedett Spanyárné Halász Szilvia nemzetközi zsűritag, régióvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!