Végre megvárja a busz a vonatot

Szeptembertől talán már csatlakoznak a helyi buszjáratok a reggeli és délutáni vonatokhoz a vasútállomáson. Legalábbis ez a fő célja a most elfogadott menetrend-módosításnak. Emellett a majoroki városrészt is könnyebben el lehet majd érni busszal. Mintegy 1,87 milliós többletpénzért.

Méhes Ákos

Noha törekvések és – legfőképpen – igény volt rá évek óta, mégsem sikerült eddig összehangolni a vasútállomásra érkező vonatok és az onnan induló helyi buszok menetrendjét. Számos fórumon került már napirendre ez a probléma, pedig az utasok szerint csak néhány percet kellene változtatni a menetrenden. Sokszor a vonattal érkezők az aluljáróból felfelé lépcsőzve még látják, amint a busz elindul a megállóból.

Ugyanez igaz a másik irányba is, amikor az induló szerelvényeket nem lehet elérni a helyi járatokkal. Emiatt aztán hiába bővítették a vasútállomáson lévő parkolókat, már korán reggel nem találni egyetlen üres helyet sem. Sőt, a környéken az autók úton-útfélen várakoznak. Ez az egyetlen megoldás ugyanis, hogy a munkába járók elérjék vasúti járatukat.

A Kisalföld által megkérdezett utasok is a menetrendek összehangolását hiányolták. Sokan közülük szívesen váltanának buszbérletet, hiszen kényelmesebb lenne buszozni, mint biciklizni vagy az autóval parkolóhelyet vadászni minden reggel. Akadt, aki szerint nem csupán a csatlakozások hiánya a gond, hanem az is, hogy több városrészre nem, vagy csak nagyon ritkán megy ki busz. Úgy tűnik, szeptembertől javul majd a helyzet. Legalábbis az igényeknek megfelelően módosította most a képviselő-testület a menetrendet.

Igény lenne rá. Ősztől talán már utasbarát menetrend és induló buszok is lesznek a reggeli és délutáni vonatokhoz.

Igény lenne rá. Ősztől talán már utasbarát menetrend és induló buszok is lesznek a reggeli és délutáni vonatokhoz.
A mostani változtatást meg- előzően többször egyeztetett az önkormányzat az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ – a Kisalföld Volán Zrt. jogutódja – vezetésével annak érdekében, hogy a lakók részéről felmerült igényeket kielégítsék. Ilyeneket, mint a menetrend hozzáigazítása a vonatokhoz, illetve a majoroki városrész jobb elérése buszokkal. A változtatásoktól azt várják, hogy többen veszik majd igénybe a helyi járatokat, valamint csökkenhet a vasútállomási parkolók zsúfoltsága is. A közlekedési társaság több változatot is készített a gond orvoslására. Ezekből aztán az egyeztetéseket követően kialakult az új menetrend.

Ez azonban többletpénzébe kerül a városnak: szeptembertől – az új menetrend életbelépésétől – az év végéig mintegy ötezer kilométerrel több teljesítményt jelent, ami 1,87 milliós teher a városnak. A változtatás munkanapokon nyolc új járat indítását jelenti majd. Csak összehasonlításként: egész évre 13,7 millió forint támogatást ad az önkormányzat a teljes városi buszközlekedéshez. Ennek finanszírozására egyébként pályázatot nyújtott be az önkormányzat az illetékes minisztériumnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!