Rajka lett a legvirágosabb falu

A kétezer lakos feletti falvak közül idén Rajka lett a legvirágosabb. A határ menti település nyerte idén ugyanis ebben a kategóriában a Virágos Magyarországért verseny fődíját.

Méhes Ákos

A mozgalom nem csupán a virágosításról szól, számos szempont alapján értékel a zsűri, amikben idén Rajkát találták a legjobbnak.

Évente tizenötezer virágot ültetnek ki a falu köztereire, a zsűri külön értékelte az egyedi virágtartókat és egyéb kreatív ötleteket.

Évente tizenötezer virágot ültetnek ki a falu köztereire, a zsűri külön értékelte az egyedi virágtartókat és egyéb kreatív ötleteket.
A Virágos Magyarországért versenyt 1994-ben hirdették meg először. Az első évben 69 település jelentkezett, azóta a verseny igazi mozgalommá vált. Nincs Magyarországon még egy olyan megmérettetés, amely évente kétmillió embert képes mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített, élhetőbb környezet megteremtéséért, a természeti és épített örökség megóvásáért, az új generációk környezettudatos neveléséért.


Három éve folyamatosan nevez a Virágos Magyarországért versenyre Rajka, mióta megalakította az önkormányzat a település fenntartó társaságát, a Hármashatár Kft.-t. – magyarázza Kiss Vince polgármester. Azóta fordítanak a korábbinál is nagyobb figyelmet a virágosításra, a zöldfelületek folyamatos gondozására. „Ez a verseny azonban nem csupán a virágosításról szól" – hangsúlyozza a polgármester. A zsűrizés során figyelték a zöldfelületeket, fásításokat, a hulladékkezelést, a lakosság és a vállalkozások részvételét a falukép kialakításában. Emellett idén kiemelt szempont volt az első világháborús emlékek állapota és azok környezete. „A zsűri ezzel a díjjal a folyamatos fejlődésünket értékelte. Hiszen évről évre egyre többet teszünk ezeken a területeken. Rekultiváltuk a korábbi hulladéklerakót, nagy figyelmet fordítunk a külterületi utakra, az ott lévő illegális hulladéklerakások felszámolására, a sport- és szabadidő-létesítmények állapotára. Megszerveztük a lakossági zöldhulladék házhoz menő elszállítását heti rendszerességgel, új információs és utcanévtáblákat helyeztünk ki, minden évben új fasorokat létesítünk, folyamatosan gondozzuk a zöldterületeket. Úgy gondolom, ezek összességét vette figyelembe a zsűri az értékeléskor" – mondja a polgármester.

Az elismeréshez járó táblát a falu egyik közterén szerelik majd fel. Felvételünkön Kiss Vince és Szirtl György.

Az elismeréshez járó táblát a falu egyik közterén szerelik majd fel. Felvételünkön Kiss Vince és Szirtl György.
A díj elnyerésében nagy szerepe volt Szirtl Györgynek, a Hármashatár Kft. ügyvezetőjének, aki munkatársaival kézben tartja a falu zöldfelületeinek, virágágyásainak folyamatos gondozását, a hulladékkezelést és minden mást, ami hozzájárul a településképhez. „Évente tizenötezer virágot és közel száz új facsemetét ültetünk ki és gondozunk folyamatosan. A zsűri külön díjazta, hogy nem csupán hagyományos virágágyásokat létesítettünk, hanem például a saját készítésű virágtornyokat vagy az egyedülálló virágfalat" – mondja az ügyvezető.


A fődíj elnyerése további lendületet adott Rajkának abban, hogy jó úton járnak. Ezért tovább folytatják ezt munkát. A zsűri a határ menti települést javasolta a jövő évi európai versenyen való részvételre. A faluvezetés azonban úgy gondolta, még néhány év kell ahhoz, hogy méltó módon képviseljék Magyarországot ezen a megmérettetésen, ezért egyelőre nem vállalták a felkérést. Eltökélt szándékuk azonban, hogy néhány év múlva Európa legvirágosabb falvaival méressék meg magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!