Politikusok vagyonleltára

Egy állandó kérdéssort készítettünk a formális vagyonnyilatkozatok helyett. Ezekre kérünk válaszokat az elöljáróktól.

Méhes Ákos

A Kisalföld közreadja választott politikusaink vagyonleltárát. Egy állandó kérdéssort készítettünk a formális és semmitmondó vagyonnyilatkozatok helyett.

Ezekre kérünk válaszokat a megye legnagyobb városainak elöljáróitól. Terveink szerint két és öt év múlva is szembesítjük őket ugyanezekkel a kérdésekkel.

Célunk a politika és a politikusok iránti – eléggé elrongyolódott – közbizalom erősítése. Elsőként Mosonmagyaróvár elöljáróinak válaszait adjuk közre.

Első rész >>

Második rész>>

Harmadik rész >>

[namelink name="Ábrahám Tivadar"] bruttó 100 ezer forintot kap havonta képviselőként és bizottsági tagként, valamint 45 ezret a Movinnov Kft. felügyelőbizottsága tagjaként. Az Ábraker Kft. ügyvezetőjeként bruttó 118 ezret keres havonta. Egy 160 négyzetméteres családi házban lakik, ami felerészben az övé. Az Ábraker Kft.-ben ötvenszázalékos a részesedése, a cégből nem vett ki tavaly osztalékot vagy egyéb juttatást. A képviselő politikusként nem találkozott eddig a korrupcióval. Saját 9 éves Renault Scenic személyautójával jár, nem nyaralt az elmúlt két évben, hobbija pedig a ház körüli munka.

[namelink name="Keszeiné Siklósi Zsuzsanna"] bruttó 120 ezret kap havonta képviselőként és bizottságok tagjaként, ehhez jön havi 60 ezer az Aqua kft. felügyelőbizottsága elnökeként. Emellett nettó 133 ezer forint a havi jövedelme. Egy 155 négyzetméteres családi házban lakik, ami felerészben az övé, vállalkozása nincs és politikusként nem találkozott eddig a korrupcióval. Az eddigi 11 éves Renault Twingo személyautóját eladta és most tervezi másik autó beszerzését. Az elmúlt két évben belföldön nyaralt, hobbija pedig a túrázás, természetjárás, ami nem jár nagyobb költségekkel.

[namelink name="Szabó Miklós"] képviselőként és bizottsági elnökként bruttó 130 ezer forintot kap havonta, ehhez jön 45 ezer a Szociális Foglalkoztató Kft. felügyelőbizottsága tagjaként. Cégvezetőként bruttó 200 ezer forintot keres havonta. Egy 98 négyzetméteres családi házban lakik, ami felerészben az övé, emellett tulajdonosa még egy művelés alól kivett területnek és a rajta lévő pincének Homokkomáromban. Vállalkozása nincs, politikusként nem találkozott eddig a korrupcióval. Munkaadó cége Renault Clio személyautójával jár, saját autója nincs, az elmúlt két évben a Balatonon nyaralt, hobbija pedig a sport, ami nem jár nagyobb költségekkel.

[namelink name="Jávor Miklós"] bruttó 100 ezer forintot kap havonta képviselőként és bizottsági tagként, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. felügyelőbizottsági tagságáért pedig 45 ezret. Havi nettó 100 ezer forint a kutatói ösztöndíja, a múzeumi megbízási szerződés alapján pedig átlagosan 30–40 ezer forintot kap havonta. Édesanyjával lakik egy mosonmagyaróvári lakásban, amiben nincs tulajdonrésze. Öröklésből felerészben az övé egy lakás. Vállalkozása nincs. A képviselő azt mondja: tisztában van azzal, hogy a korrupció sajnos minden szinten behálózza a politikát, ám az alig egy hónapos képviselősége alatt nem találkozott ennek konkrét formájával. Saját autója nincs, a család személyautóját használja, az elmúlt két évben Balatonon és Erdélyben nyaralt, hobbija pedig az úszás, ami nem jár nagyobb kiadással.

A kérdéssor, amire a válaszokat kérjük– Mennyi a havi összjövedelme politikusi minőségében, bizottsági, felügyelőbizottsági és egyéb tiszteletdíjait is ideértve?
– Mennyi a munkaköréből/munkaköreiből származó havi jövedelme?
– Milyen típusú, mekkora ingatlanban lakik, mennyi ebben a tulajdonrésze?
– Személyes vagy családi tulajdonban van-e egyéb ingatlana (föld, nyaraló)?
– Tulajdonosa, résztulajdonosa, bérlője-e valamilyen gazdasági vállalkozásnak? Ebből tavaly vett-e ki osztalékot, egyéb juttatást? Mennyit?
– Sikeres volt-e cége tavaly valamilyen állami vagy EU-s pályázaton?
– Politikusi minőségében találkozott már a korrupció valamilyen formájával?
– Ma milyen típusú, évjáratú és tulajdonú autóval jár?
– Hol nyaralt az utóbbi két évben?
– Mi a hobbija, mennyit költ rá egy évben?
– Ha vannak nagykorú gyermekei: milyen főiskolán, egyetemen tanulnak, s mennyibe kerül ez a képzés félévente?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!