Légszomj, tequila, Szűz Mária

Közel négyezer méter magasan látott vendégül bennünket a Guadalupai Szűz Mária ünnepére igyekvő pueblai biciklisegyesület.

Úgy tűnik, mintha Mexikó kezdené elvesziteni önuralmát, vagy legalábbis egy holnapi ezredfordulóra készülődne. Ez nem igy van, a két napja hallható petárdadurrogás és rakétalövöldözés a Guadalupei Szűz Mária tiszteletére szól, aki ezerörszázvalahányban éppen december 12-én jelent meg egy indián kisfiúnak. Az ez alkalomból tartott ünnepséget leginkább úgy lehet elképzelni, hogy vesszük a csiksomlyói búcsút, megszorozzuk hattal és hozzátesszük egy közepes európai főváros szilveszterét. Zarándokok százezrei jönnek el az ország minden pontjáról Mexikóvárosba, a szűzanyáról elnevezett bazilikába, menet közben szabad ég alatt alszanak és piknikeznek.

"Expediciónk" kora reggel elhagyta Mexikóvárost, hogy a magassági betegséggel dacolva feljusson a Popocatepetl csúcsának közelébe. Amecamecáig, onnan San Pedróig, majd a csúcs közelében fekvő turistaházig jutottunk. Tovább is szerettünk volna, de a hátralévő kb. ezerkétszáz méterre már nem lehetett belépni, a vulkán ugyanis állitólag bármikor kitörhet. (A magyar nyelvű 2008-as útikönyvünk erősen csúsztatott ezügyben, hiszen az a pihenőház, amelyiket még feljebb ajánlotta, 1994 óta nem nyitott ki...) Lefelé stoppolni készültünk, és még talán fel sem emeltük a kezünket, amikor szűz máriás pickupok, kamionok és buszok álltak meg mellettünk. Felkapaszkodtunk az egyik platóra és kideritettük, egy szintén a guadalupai bulira tartó pueblai bicajos társasághoz van szerencsénk. (A csapatból sokan, talán negyvenen biciklivel mentek, aztán itt ott bevárták egymást.) Lefelé pihenőt tartottak, és hivtak: tartsunk velük a rögtönzött ebédnél. Isteni rizses-babos-chilis-avokádós piknik kerekedett, és amint kiderült, hogy nem az USÁ-ból érkeztünk, a közös tequilázás is elkerülhetetlenné vált. Mi otthonról hozott feketeerdő-izesitésű szaloncukrokkal arattunk osztatlan sikert...

Most az alkony lassan ereszkedik a holdbéli tájra, a nap utolsó sugarai még megvilágitják az ötezer méterre magasodó Popocatepetl vulkán jeges csúcsát. Amecamecában töltjük az éjszakát, holnap pedig továbbstoppolunk Pueblába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!