Érdekes tények Guatemaláról

Amig magunkhoz térünk a döbbenetből és találunk szavakat a Finca el Paraiso nevű forró vizesésre, néhány érdekesség Guatemaláról.

Ma egy egész egyszerűen fantasztikus helyen, az Izabal tó melletti Finca el Paraisonál jártunk, ahol forró víz zubog a hűs tavacskában ejtőzők nyakába... Erről majd később mesélnénk, addig is pár érdekesség az országról.

Guatemalában a napilapokat főként gyilkosságokkal „adják el", sajnos (vélhetően a szerkesztőségek szerencséjére) minden cimlapra és a belső oldalak legalább felére jut egy-egy „sztori". A fotókat csak akkor takarják ki, ha gyerek szerepel rajta, egy szétmachetézett áldozatot vagy a bilincsbe vert gyanúsitottakat névvel és arccal teszik közszemlére.

A tömegközlekedés java része az USA-ból leselejtezett iskolabuszokon történik, melyet „chicken busként" (csirkebusz­?) emlitenek. Ezekre általában háromszor több embert pasziroznak fel, mint amennyi a hivatalos kapacitás, de amikor az ember azt hinné, most már egy tűt sem lehet leejteni a kalauz még simán hátratornázza magát. Egyébként olcsó, egy órás út kb. 8 Quetzal (200 forint).

A Quetzal legnagyobb cimlete a 100-as, 1 Quetzal kb. 25 forint. Az 5-ös, 10-es, 20-as és 50-es cimletek mocskosak és bűzlenek, alig lehet felismerni őket, a papír egyesek azonban kivétel nélkül tiszták és ropogósak. A váltópénzt, azaz a centavót nem becsülik, aprót szinte mindenütt talál az ember, ha keres.

Babakocsi nincs, a bébiket (a legkisebbeket is) ölben, vagy a nők hátára vagy hasára tekert kendőben hordják. Buszon szoptatni mindennapos.

Szenteste pontban éjfélkor hatalmas tűzijátékot rendeznek, melyet másnap délben újabb követ.

A gyárak, pályaudvarok, boltok puskás őröket alkalmaznak, de gyakori látvány a fegyverrel sétáló férfi is. Sok a fegyveres rablás, az őrök ezt akadályozzák. Kis pisztoly, nagy pisztoly, vadászpuska, sorozatlövő, minden van... Alkonyatkor mindenhol lehúzzák a vasrácsot.

Az autóval addig mennek gumicsere nélkül, míg valahol le nem szakad a gumiabroncs. Szerencsétlen esetben ez egy szerpentines úton lefelé történik (mert szerpentin az szintén akad). Ilyenkor - szerencsés esetben - a leszakadó és szétrepülő részek nem találnak el senkit, az autó pedig áttér a szemközti sávba, de ott éppen nem jön szembe senki.

A narancs és az ananász attól, hogy zöld, még lehet édes, a banán nem.

Es mindig szol a zene...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!