JÓT TEGYETEK!

Címkék#lélek

„Azért amíg időnk van, cselekedjünk jót mindenkivel, kiváltképpen pedig a mi hittestvéreinkkel.” (Galata levél 6,10)

AZ OROSZLÁN ÉS AZ EGÉR

Aludt az oroszlán. Egy egér végigszaladt a testén. Felserkent és megragadta. Az egér kérlelni kezdte, hogy engedje el; így könyörgött neki:

– Ha te eleresztesz, jót cselekszem veled.

Nagyot nevetett az oroszlán ezen az ígéreten; hogy mondhat olyat az egér, hogy jót cselekszik vele, s elengedte.

Nemsokára vadászok fogták el az oroszlánt, és fához kötözték. Az egér meghallotta az oroszlán ordítását, odafutott, elrágta a kötelet, és így szólt:

– Emlékszel, nevettél, nem hitted, hogy jót is tudok cselekedni veled, de most már láthatod: tehet jót egy kis egér is.

(Lev Tolsztoj)

Jótett helyébe jót várj! Ha most jót teszel, nem tudhatod, hogy mikor és hogyan fog az visszaköszönni. De egy biztos, a jótett mindig jó gyümölcsöt érlel. Jót nem a jutalomért tesszük. Másoknak segítséget nyújtani önmagában öröm és boldogság. Petőfi a Világosságot című versében írja, hogy az igaz ember a jót „nem dijért teszi, / De hogy használjon társinak”. Ha valaki jót tehetne mással, de mégsem teszi meg, önmagának is kárt okoz, hiszen megerősíti saját önzését és lelkiismeret-furdalása is lehet. Jézus azt tanította, hogy Isten jósága és irántunk megnyilvánuló mérhetetlen szeretete bennünket is jó cselekedetekre késztet. „Aki azért tudna jót cselekedni, és nem teszi, bűne az annak.” (Jakab apostol levele 4,17)

Gondold meg, hogy mennyi lehetőséged van jót tenni családod tagjaiért, barátaidért, szomszédaidért, vagy bárki másért, akivel ma vagy holnap találkozol! Keresd a kínálkozó alkalmakat! A napod értelmet nyer, ha nem csak önmagaddal, hanem másokkal is foglalkozol és az önzés helyett önzetlenül segítesz.

„Amit vet az ember, azt aratja is… A jótéteményben pedig meg ne restüljünk, mert a maga idejében aratunk, ha el nem lankadunk. Azért amíg időnk van, cselekedjünk jót mindenkivel, kiváltképpen pedig a mi hittestvéreinkkel!” (Galata levél 6,7, 9–10)

„Szeretett barátom, ne a rosszat kövesd, hanem a jót! Aki jót cselekszik, az Istentől van, aki pedig rosszat cselekszik, nem látta az Istent.” (János apostol 3. levele 1,11)

„Azért, miképpen mindenben bővölködtök, hitben, beszédben, ismeretben és minden buzgóságban és hozzánk való szeretetben, úgy bővölködjetek a jótékonyságban is!” (Korinthusi 2. levél 8,7)

„Mert Istennek van hatalma arra, hogy bőségesen rátok árassza minden kegyelmét, hogy mindenben mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, hogy bőven teljék minden jótéteményre.” (Korinthusi 2. levél 9,8)

Szerető barátod: Attila bácsi

[email protected]

Tel.: 30/2-26-27-28

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!