Kultúra

2015.09.24. 19:45

Meghalt Telek Balázs

Elhunyt Telek Balázs fotográfus, képzőművész; a Balogh Rudolf-díjas alkotót 41 éves korában, szerdán érte a halál - tudatta a Magyar Fotóművészek Szövetsége csütörtökön az MTI-vel.

"Fotóművészként az analóg technika megszállottja volt, camera obscura munkái új dimenziót nyitottak e leképezési formának. Nyitott volt, kíváncsi, kísérletező kedvű. Fotófalu, ArtBázis - a magyar fotográfia fontos műhelyei kötődnek a nevéhez" - írta a Magyar Fotóművészek Szövetsége. 


Telek Balázs 1974. május 9-én született Balassagyarmaton. Korán érdeklődést mutatott különféle művészeti ágak iránt. Tanulmányait 1992-től az egri Eszterházy Károly Főiskolán folytatta. Tanára, Lugosi Lugo László fotóművész által ismerte meg a camera obscurát, ettől kezdve egyre inkább érdekelték a fotográfiában rejlő lehetőségek. A főiskolai évek alatt kezdett el foglalkozni festészettel és zenével is. 


1996-ban az egri Líceum épületének belső terén, Az égi lajtorják leeresztése; Óriás parabolika címmel mutatta be diplomamunkáját, amely rendhagyó módon ötvözte a zenét, festészetet, fény- és mozgásművészetet. 


Három főiskolás barátjával alakította meg a Tekodema Fotográfiai Csoportot, amely 1998-tól Magyarországon és külföldön számos kiállítást rendezett. 


1999-ben elnyerte a XII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé (camera obscura) fődíját, valamint megkapta a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat. Ebben az időszakban camera obscuráival főleg panorámaképeket és fotó-anamorfózisokat készített. Alapító tagja a Nemzetközi Kepes Társaságnak. 


A Budapesti Műszaki Egyetemen speciális fotográfiai kurzust vezetett építészhallgatók számára. Tagja volt a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületnek, 2003-ban vették fel a Magyar Fotóművészek Szövetségébe. A Balogh Rudolf-díjat 2005-ben vehette át. 


2007-ben feleségével létrehozták az ArtBázis Összművészeti Műhelyt, majd az ArtBázis Művészeti Alapítványt. Főszervezője volt a 2008-ban létrejött FotóFalu Projektnek.  


Számos intézményben tanított, 2013-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ első kiállításának (Capa Projekt - Kortárs vetített képek) kurátoraként dolgozott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!