Kult.kom

2011.01.10. 17:50

Folyamatosan késésben van? Olvasgasson a gyors időről!

Eriksen azokat a technikai vívmányokat, információs újításokat "teszi meg felelőssé" a lassú idő eltűnéséért, melyek pontosan azt szolgálnák, hogy több szabadidőnk maradjon.

Ezen sorok írója nagy rohanások közepette 2010 novemberében könyvesboltban keresgélt ajándék után, mikor is egy parányi, fehér borítójú könyvre lett figyelmes. A címe "A pillanat zsarnoksága" volt. Tekintettel azonban, hogy szokás szerint siettem, a lábjegyzetet már nem olvastam el helyben.

Szerencsémre pár nappal később az MR 2 - Petőfi Rádió egyik késő esti műsorában szóba került ez a könyv, s megtudtam, hogy a mű pont arról szó, ami a legnagyobb ellenségem: az egyre gyorsuló időről.

A pillanat zsarnokságát az Oslói Egyetem szociálantropológia professzora, Thomas Hylland Eriksen követte el. A professzor úr nem titkolja, hogy személyesen ő is egyre inkább az idő foglya, miközben egyre kevesebb szabadidővel gazdálkodhat.

A könyv attól nagyon merész és egyedi hangvételű, hogy Eriksen azokat a technikai vívmányokat, információs újításokat "teszi meg felelőssé" a lassú idő eltűnéséért, melyek (internet, e-mail, mobiltelefon) elméletileg pontosan azt szolgálnák, hogy több szabadidőnk maradjon.

A cyberkor gyermekei nyugodtan lapozgathatják a könyvet, nem veri ki majd náluk a biztosítékot: a norvég tudós ugyanis nem elefánttoronyból sírja vissza a '80-as éveket, sokkal inkább semleges szemszögből elemez, s így a világháló adta remek lehetőségeket, újításokat el is ismeri.

Csak egy kiragadott - a több tucatnyi remek, tematikusan válogatott, könyvben szereplő példa közül - jelenet a mindennapi életünkből: soha nem marad időnk az igazán fontos dolgokra (találkozó a barátokkal, kirándulás a természetbe, könnyed kávézás a belvárosban, több száz oldalas regény elolvasása), merthogy mindig akad valami nélkülözhetetlen munkaügy vagy megválaszolatlan e-mail a postafiókban, amely keresztül húzza számításainkat.

Eriksen kiválóan látja azt is, hogy a világhálónak köszönhetően soha nem látott információ mennyiség zúdul a nyakunkba, de a tudásunk ennek ellenére nemhogy rendezettebbé nem vált, hanem sokkalta inkább hiányos.

(Hasonlóról zenélt a Red Hot Chili Peppers is - "The more I see the less I know" - "Minél több látok, annál kevesebbet tudok" -, ">pihenésképp itt hallgathatják meg a számot.)

A norvég antropológus írása attól különösen érdekes és figyelemre érdemes, hogy a mű 2000 nyarán íródott, s eredetiben 2002-ben adták ki. Ennek megfelelően akad benne pár megmosolyogtató tény - a legnagyobb netes keresőóriásnak azt az Altavistát említi Eriksen, melyet a 2000-es évek közepére darabokban falt fel a Google, s a kaliforniai site napjainkban már csak vegetál -, de összességében teljesen időtálló elemzés született - többek közt - korunk villámgyorsan váltakozó információs sztrádáiról.

Természetesen a megoldást mindenkinek magának megtalálnia azért, hogy több szabadideje legyen. Az utolsó oldalakon ugyan néhány alternatívát felsorol a szerző, "A pillanat zsarnoksága" alapvetően abban van segítségünkre, hogy egy "lassú délutánon" elgondolkozzunk időgazdálkodási hibáinkon.

Hogy nekem sikerül-e, 2011 eldönti, az ötleteimről azonban nem árulnék el semmit - hátha főnökeim is olvassák ezt a blogbejegyzést.:)

                                                                                            Szeghalmi Balázs

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!