Magánszakácsként járja a vizeket

Öttevény - Nagyvilág. Az öttevényi Bankó Márió már 16 éve járja a világot. Dolgozott szakácsként óceánjárón, yachton, vitorláson, folyami hajón is. Az utóbbi hat évben magánszakácsként híres emberek kedvében jár: egészséges finomságokkal lepi meg őket.

Rimányi Zita

– Már gyerekkoromban szerettem a konyhában lábatlankodni, de aztán kitiltott onnan a család. Ekkor már kétség sem férhetett hozzá: szakács leszek. A legfantasztikusabb ebben a szakmában, hogy egyik napról a másikra a világ bármely pontjára utazva azonnal talál állást az ember és érdekes alapanyagokból finom ételeket készíthet, ehet – mondta el Bankó Márió. A nagy óceánjáró hajókon a szerződés ideje alatt – ami általában fél év – szabadnap nélkül dolgozott napi 14-16 órát. Sokféle nemzetiségű tagból álló csapatuk több ezer emberre főzött gyors ütemben. Yachtokon viszont van úgy, hogy hónapokig csak a személyzetet látja el. Ilyenkor szokott új ételeket kitalálni. Amikor pedig megérkezik a tulajdonos, bármilyen alapanyagot beszerezhet, kerüljön bármibe. Előfordult, hogy egy óra alatt kellett arannyal bevont csokoládétortát tálalnia. S ha viharos a tenger, erős a szél, akkor annyira megdől a hajó, hogy a hűtőszekrény ajtaján állva dolgozik.

Korábban a győri Krúdyban tanult a magyar séf, aki manapság akár Mallorcán vesz ördöghalat kedvenc árusától.

A fésűkagyló a kedvence és állítja: érdemes a tengeri halakat, sünöket nyersen fogyasztani, úgy lehet igazán különleges ízeket kihozni belőlük. Tapasztalatai szerint egyre nagyobb teret kapnak a gasztronómiában a legkülönfélébb zöldségek és a vegetáriánizmus. „Az egyénre szabott diéta a legajánlatosabb étkezési mód, ezért Ausztráliában táplálkozástudományt tanultam. Érdemes szezonális, helyi alapanyagokat beszerezni és az a jó, ha ismerjük, aki termeli. Még jobb, ha magunk termelünk vegyszermentesen zöldségeket, ez a legegészségesebb megoldás." – fogalmazott a magyar séf és hozzáfűzte: akik megengedhetnek maguknak egy magánszakácsot, nemcsak azért teszik, hogy finomakat egyenek, hanem, hogy a séf odafigyeljen személyes diétájukra, egészséges táplálkozásukra. Ilyenkor első osztályú alapanyagokból fantasztikus fogásokat kreálhat és többnyire nem kell kapkodnia.


Az öttevényi Bankó Márió állt már monacói pénzügyi vezető alkalmazásában, tőle megtanulta, hogy készül kedvenc tonhalas spagettije. Olimpia idején dolgozott teniszezőnek, akinek minden edzés, mérkőzés után tésztaételt kellett tálalnia. Főzött Európa egyik leggazdagabb családjának írországi birtokán, királyi családoknak, főnemeseknek, kormánydelegációknak és a Forma 1-ben érdekelt üzletembernek is.


Korábban a győri Krúdyban tanult a magyar séf, aki manapság akár Mallorcán vesz ördöghalat kedvenc árusától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!