Győri család Katarban

A sportvilág sztárjainak erőnléti edzője lett az ETO egykori kézilabdása.

Rimányi Zita

Az arab világban legendássá vált magyar kézilabdás, Kis Gergely most élsportolók erőnléti edzésével foglalkozik Katarban. Feleségével, három gyermekével abban az országban él, amely gőzerővel készül a 2022-es futball világbajnokságra.

A Győri ETO-ban kezdte tizenévesen sportkarrierjét Kis Gergely, később aztán hét éven át Katarban kézilabdázott. Több csapatban is játszott az arab világban, mindegyikkel kupákat, bajnokságokat nyert, a katari király klubjával például az ázsiai bajnokok ligájában győzedelmeskedett. Ebben az országban a profi játékosnak nagy a felelőssége, mert csapattársai többsége más munka mellett sportol. Ezért vált legendássá Kis, akit így szólítanak a katariak és úgy vélik, sokat tett hazájukban a kézilabdázásért. Felkérték, hogy tudását, most is náluk kamatoztassa.

– A versenyszerű sportolás már nem része az életemnek, többet akartam a családommal lenni, ezért hagytam abba. Jó érzés, hogy olyan feladatot kaptam, melynek során hasznosíthatom a profi kézilabdásként szerzett tapasztalataimat. Így mégiscsak benne maradtam a sportéletben és érezhetem, hogy szükség van a tudásomra – mondta el lapunknak Kis Gergely, aki egy olyan egészségügyi intézményben dolgozik, amelynek korábban sportolóként a páciense volt, akkor, amikor eltört a keze egy meccsen. Most erőnléti edzőként a sérült sportolóknak abban segít, hogy azokat a testrészeiket, amiket nem érintett a sérülés, formában tudják tartani. Többször átélt maga is ilyen időszakokat, tudja, mire érdemes leginkább figyelni és arra is felkészíti a hozzá kerülő élsportolókat, hogy megelőzhessék a további sérüléseket.

Sok neves játékost, többféle sportág élsportolóit segíti munkája során a magyar férfi. Bár erről részleteket nem mondhat, de olyanokat is, akiket világszerte sztárnak tartanak. Ha nincs egészségügyi problémájuk, akkor azért, hogy még jobb teljesítményt érhessenek el. Ha megsérültek, akkor az a cél, hogy mielőbb újra játszhassanak. A katari kórházban mindent annak figyelembe vételével tesznek, hogy a sportolók gyorsan szeretnének felépülni és fontos, hogy például a végtagjaikat ugyanolyan jól tudják használni, mint a sérülésük előtt. Az orvosok egy-egy testrész gyógyítására, megműtésére specializálódnak, igyekeznek minél kisebb vágásokat ejteni operációkor, gyakran egészen új módszereket választanak, mernek kipróbálni. Akárcsak a gyógytornával, az edzéssel foglalkozók, hetente új technikákról, eljárásokról szóló előadásokat, kutatási eredményeket hallgatnak meg. Folyamatosan fejlesztik tudásukat a világ számos részéből érkezett, Katarban dolgozó szakemberek.

Kis Gergelynek három gyermeke van, a két nagyobb angol nyelven tanul katari iskolában, a világ számos országából érkezett diákokkal együtt. Szüleik úgy gondolják, nagy előnyt jelent számukra, hogy így szélesedik a látókörük, többféle kultúrát megismernek. Katarban a vallási előírások miatt például a bevásárlóközpontokba is csak a vállat takaró ruhában mehetnek a hölgyek. A péntek és a szombat a „hétvége", vasárnap dolgoznak az emberek és a keresztények is csak engedéllyel vásárolhatnak alkoholt, a fizetés arányában meghatározott összegben. 2003-ban körülbelül 800 ezren éltek az országban, most már több mint 2 millió 400 ezren, s ebből csak mintegy 300 ezer a katari. Sok munkás érkezik ide például Indiából és több szakmában szívesen fogadják a képzetteket. A gyorsan fejlődő Katar látványos építkezésekkel készül a 2022-es labdarúgó világbajnokság megrendezésére. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!