Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Trump koalíciót ajánl a Közel-Keleten a terrorizmus felszámolására

Az amerikai elnök azt kérte vasárnap a muzulmán országoktól, hogy alkossanak koalíciót Amerikával a Közel-Keleten a terrorizmus minden formájának "eltiprása" céljával.
Az amerikai elnök azt kérte vasárnap a muzulmán országoktól, hogy alkossanak koalíciót Amerikával a Közel-Keleten a terrorizmus minden formájának "eltiprása" céljával.

Donald Trump erről Rijádban beszélt egy csúcstalálkozón, amelyre több mint egymilliárd ember képviseletében 55 muzulmán ország küldte el vezetőjét a Közel-Keletről, Ázsia más térségeiből és Afrikából. Az amerikai elnök kijelentette: ez a "nemzetek szövetsége... a közös értékeken és érdekeken alapul".

Hangsúlyozta, hogy "az Egyesült Államok nem akarja ráerőltetni az életformáját másokra, hanem a kezét nyújtja feléjük az együttműködés és bizalom szellemében".

"Nem azért jöttem, hogy kioktassak másokat, megmondjam nekik, hogyan éljenek, mit csináljanak, miként imádkozzanak. Ehelyett szövetséget ajánlunk". "A Közel-Kelet népeinek kell eldönteniük, hogy miféle jövőt akarnak maguknak, az országaiknak, a családjuknak és a gyermekeiknek" - jelentette ki.

Az amerikai elnök "a jó és a rossz, nem pedig a civilizációk" harcaként írta le a terrorellenes küzdelmet. A radikalizáció elleni harcban a muzulmán többségű országoknak kell az élen állniuk, amelyek leginkább megszenvedik a fanatikus erőszakot. Nem várhatnak Amerikára - vélekedett Trump.

"Kergessétek ki őket! Űzzétek el őket az imahelyeitekről! Kergessétek ki őket a közösségeitekből! Űzzétek el őket a szent földetekről, és űzzétek el őket a Földről" - szólította fel őket.

"A terrorizmus elterjedt a világon. A békéhez vezető ösvény éppen itt kezdődik, az ősi földön, ezen a megszentelt földön" - mondta Trump.
 
Az elnök szólt Iránról is, amelyet azzal vádolt, hogy aláássa a térséget, "Libanontól Irakig és aztán Jemenig pénzeli, felfegyverzi és kiképzi a terroristákat, akik rombolást és káoszt terjesztenek a térségben", ezért el kell szigetelni Teheránt.

Szintén felszólalt Szalmán szaúd-arábiai király, aki Iránt a világterrorizmus "lándzsahegyének" nevezett. Kijelentette ugyanakkor, hogy országa eltökélte az Iszlám Állam terrorszervezet és minden más terrorcsoport megsemmisítését, legyen "bármi is a vallásuk vagy ideológiájuk".

A muzulmán vallás síita felekezetéhez tartozó Irán a fő vetélytársa a térségben a szunnita ágazatot követő Szaúd-Arábiának. Az Iszlám Állam és az al-Kaida szunnita.

A hírügynökségek Trump beszédével kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy az elnök nem használta a "radikális iszlamista terrorizmus" kifejezést, amelyet az elnökválasztási kampány során gyakran emlegetett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy amerikai hegymászó meghalt, egy indiai eltűnt a Mount Everest közelében

Egy amerikai hegymászó meghalt, egy indiai eltűnt a Mount Everest közelében
Egy amerikai hegymászó a Mount Everest csúcsának közelében meghalt, egy indiai pedig a csúcsról… Tovább olvasom