Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Roncsprémium: mindenhol sikeres, nálunk `nem indokolt`

Míg Szlovákiától Portugáliáig számtalan államban vezették be az autóipar élénkítését szolgáló programot.
Változik a szlovák roncsprémium rendszere

A gazdasági válságtanács keddi ülése után azt mondta Robert Fico kormányfő, hogy a roncsprémiumra elkülönített következő összeg lesz valószínűleg az utolsó - írja a parameter.sk. Fico azonban biztosította azokat, hogy akik még a múlt héten adták le kocsijukat, azok még a régi eljárás alapján kapják a támogatást. Mintegy 4200 autót adtak le a múlt héten, számukra még a régi eljárás alapján adják a támogatást.

A roncsprémium második fordulója jövő hét hétfőn kezdődhet, a támogatás feltételei további tárgyalásoktól függnek, de Fico szerint biztosan lesznek változások, amelyek a vásárolandó autók értékét, vagy a leadott járművek gyártási évét érintik.

"A munkáltatók országos uniójának kivételével mindenki úgy látta, volt értelme az intézkedésnek, és javasolták a folytatását" - közölte Fico.

A gazdasági és a pénzügyminiszternek még meg kell vitatnia, hogy ugyanúgy 33,2 millió eurós összegről, esetleg kevesebbről lesz szó. "Az újabb csomag kimerítése után befejezzük" - jelentette ki Fico. Ján Počiatek pénzügyi szakember szerint létezik olyan meghatározása a roncsdíj paramétereinek, hogy annak az állami deficitre semleges hatása legyen.

A jelen szabályozás értelmáben a tíz évesnél idősebb autókat le kell adni a roncstelepeken, ezért 1500 eurós támogatást lehet kapni új autó vásárlása esetén, az új kocsi pedig nem lehet drágább 15 eze eurónál.


Németországban nagyon bejött

Németországban nagyon sikeres az autóipar megmentésére kitalált akció, ezért feltöltik az állami keretet. 2500 eurós kedvezményt kap az új autó vásárlásánál az, aki 9 éves vagy annál idősebb autóját kívánja újra cserélni Németországban. 350 ezer kérelem érkezett eddig, ha továbbra is ilyen ütemben érkeznek a kérelmek, akkor az eredeti, 1,5 milliárd eurós alap április végére várhatóan elfogy.

Romániában a tíz évesnél idősebb járművek újra cserélését 1000 euróval támogatják. Ausztriában a 13 évesnél idősebb autók 1500 eurót érnek, ha valaki újat venne. Működik a rendszer Porugáliában is és Görögországban is, ez utóbbi államban nincs megkötés a régi autó korára vonatkozóan, kategóriától függően 1500-3400 eurót jelent egy roncs egy új jármű vásárlásánál.

Fotó: Wikipedia
Fotó: Wikipedia

Nálunk "nem indokolt"

A válságövezeteket kezelő kormánybiztos szerint "a válságtól szenvedő hazai autóipar támogatására a több országban is felújított gyakorlat nálunk nem indokolt, hiszen az évente eladott 400 ezer új autónak mindössze 10 százaléka készül itthon. Vagyis a magyar állam nem a hazai, hanem az európai autógyárakat támogatná a vevők régi autójának beváltásával."

Érdekes kérdés lesz majd az is, hogy hogyan vélekedik majd a kérdésről az a kormány, amely a Gyurcsány-kormányt váltja fel.

Olvasóink írták

 • 6. gagarin 2009. április 01. 14:40
  „http://www.zoom.hu/gazdasag/ausztriaban-is-tarol-a-roncspremium-44137.html”
 • 5. gagarin 2009. április 01. 12:05
  „Németországban az Opel gyár eisenach-i üzeme új müszakot állított be hogy a sok Corsa igényt teljesítsék! Ott az eladott autók száma az első negyedévben 14000db volt. Nálunk 3-4ezer! Az építőipar Ausztriába kitalálta a szoc.lakások építését. Aminek igény szerinti magas száma miatt még magyar építők is mennek! A bérleti díj 30euro/hó lesz! Nálunk 100000ember munkanélkülivé válását jósolják az építőiparba. De a felsorolást,okoskodást, lehetne folytatni estig. Pedigg OTT IS VÁLSÁG VAN!!! Csak nem 60éve mint nálunk!
  A kommunizmus kisértete óta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. akinemfél 2009. április 01. 08:38
  „Megszorítások egész Europában csak Magyarországon vannak a gazdasági válság miatt. AIlyenkor legrosszabb ha nehezitik a termékek eladását-vételét a piacon. Munkahelyek vesznek el,csokken az állam bevétele,stb... Bolondok ezek az MSZP-sek ? - Nem.”
 • 3. akinemfél 2009. április 01. 08:13
  „Koztudott,hogy egy uj auto vásárlásánál Magyarországon lényegesen tobb az ado,mint 1000 euro (300.000 ft). Vegyunk egy példát : egy 2.500.000 forintos új auton csak az AFA 20 % azaz 500.000 forint. De van rajta regisztrácios ado,stb... Tehát még akkor is nyerne autonként legalább 300.000 forintot a magyar állam,ha nem Audi,Suzuki,stb... márkájú jorészt Magyarországon készult autot vennének az emberek.
  A szlovák konstrukcio ugye mindenkinek ismert : ha 10 évnél idosebb az autod,akkor az állam 300.000 forintot ad,ha az autokereskedo is ad 300.000 kedvezményt.
  Az MSZP kormányainak nem ez a programja. Minek nekunk sokszor 300.000 forint az államkasszába ? Be kell szukíteni a piacot,hogy a vállalkozások,a kis boltok veszteségesek legyenek. Meg kell szerezni a 330 forintos euronál bedolo hiteleknél 200.000 magyar család otthonát. Majd az MSZP tagok olcson megveszik. Minél tobb embert el kell zavarni Magyarországrol,hogy kinaiakat hívjanak be. Akik majd bérlik a 200.000 lakást. Aztán majd adot csokkentenek és akkor robog majd a gazdaság.”
 • 2. hokiel 2009. április 01. 08:03
  „Hát ez nálam is kivágta a biztosítékot, ez az abszolút szűklátókörüség: ha csak a 10 %-a az új autóknak készül nálunk, akkor támogassuk azt a 10 %-ot, vagyis az kapjon roncsprémiumot, aki Magyarországon készült autót vesz. Ha lenne roncsprémium, én is betolnám a lassan 22 éves öreg, de szeretetreméltó, 5 l dieselt evő autómat a roncstelepre, így meg használom. Ha ez nekünk jó, ám legyen...”
 • 1. AHA. 2009. április 01. 07:26
  „" a válságövezeteket kezelő kormánybiztos szerint "a válságtól szenvedő hazai autóipar támogatására a több országban is felújított gyakorlat nálunk nem indokolt, hiszen az évente eladott 400 ezer új autónak mindössze 10 százaléka készül itthon. Vagyis a magyar állam nem a hazai, hanem az európai autógyárakat támogatná a vevők régi autójának beváltásával"

  Hát igen, ez egy tipikus hozzáállás! Az meg, hogy ezzel esetleg MAGYAR munkahelyeket óvnának meg,az meg kit érdekel? Ugye? Mert ebben az országban annyi munkahely van, hogy had vesszen a fele!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zentai Károly kiadható

A 87 éves magyar származású férfi - vádlói szerint - a II. világháborús magyar hadsereg katonájaként… Tovább olvasom