Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Járvány Afrikában - hírek a világból

Agyhártyagyulladás-járvány Afrikában,
izraeli légicsapás Gázában, a maoisták győztek Nepálban.
Meningitisz
Már legalább 800 halottja van a meningitisz-járványnak Burkina Faso-ban - közölte csütörtökön az AFP. Az afrikai ország egészségügyi minisztere szerint most már a fővárosból is jelentettek megbetegedéseket, annak ellenére, hogy védőoltásokkal próbálnak védekezni a kór ellen.Burkina Faso egészségügyi hatóságai szerint az agyhártyagyulladás-járvány halálozási aránya megközelíti a tíz százalékot.

Csak idén 8382 új esetet jelentettek, közülük 811-en már belehaltak a betegségbe. A járványt először az elefántcsontparti határvidéken észlelték, azonban most már a fővárosból, Ouagadougouból is egyre több betegről érkeznek hírek. A Burkina Faso még februárban jelentette be, hogy a yamoussoukrói vezetőkkel közösen próbálnak megküzdeni a meningitisszel. Az afrikai ország egészségügyi hatóságai 300 ezer vakcinát küldtek vagy küldenek szét a fertőzött területekre, de egyelőre nem sikerült megfékezni a járványt, amely magas lázzal, hányással, fejfájással és nyakmerevséggel jár. Az ENSZ adatai szerint az atlanti-parti Szenegáltól Etiópiáig húzódó, úgynevezett meningitisz-öv országai közül a megbetegedések kétharmadát Burkina Faso-ból jelentik.

Célpont
Egy halottja és három sebesültje van a csütörtökre virradó éjjel Gázában végrehajtott izraeli légicsapásnak - adta hírül az AFP. A harci repülők két hullámban támadták Beit Hanún és Hán Junisz településeket. Az izraeli hadsereg szerint palesztin fegyveresek voltak az akciók célpontjai.A palesztin források egyelőre nem közölték, hogy kik az áldozatai a légicsapásnak. Az AFP francia hírügynökség összesítése szerint az izraeli és palesztin béketárgyalások tavaly novemberben történt formális felújítása óta 434-en, főként palesztinok haltak meg a közel-keleti összecsapásokban.

217 hely
A maoisták nyerték meg a nepáli választásokat - jelentette az AFP csütörtökön helyi hivatalos forrásokra hivatkozva. Az ázsiai országban április 10-én tartották a voksolást, a szavazatszámlálást viszont csak mostanra fejezték be.A részeredmények és a felmérések már napok óta jelezték a volt maoista gerillák előretörését Nepálban, de a helyi választási bizottság végső bejelentése csütörtökig húzódott. A hivatalos eredmények szerint az ultra-baloldaliak 217 helyet szereztek az új, alkotmányozó nemzetgyűlésben.

Legnagyobb riválisuknak, a Nepáli Kongresszusnak csak 107 hely jutott. Az ázsiai országban április 10-én tartották a választásokat: a most megválasztott testület elsődleges feladata az lesz, hogy megalkossa Nepál új alkotmányát, és leépítse a 240 éve fennálló monarchiát. A maoisták 2006-ban írták alá a békeegyezményt, amely lehetővé tette, hogy a lázadók indulhassanak a választásokon, véget vetve a több évtizede tartó, legalább 17 ezer ember életét követelő háborúskodásnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adócsalással vádolják a Berlusconi-tévébirodalom vezetőjét

Adócsalás vádjával áll bíróság elé a Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök-jelölt tulajdonában lévő… Tovább olvasom