Kovács András blogja

2009.08.05. 14:36

Havas Boldogasszony

Első hallásra meglehetősen furcsának tűnhet, hogy a katolikus egyház nyár derekán – augusztus ötödikén – üli Havas Boldogasszony ünnepét. Róma egyik leghíresebb, s egyben legnagyobb Mária-templomának a Sancta Maria Maggiore-nak búcsúünnepe ez a nap, melynek alapításához fűződik az érdekes történet.

A középkorra visszanyúló hagyomány szerint egy idős, gyermektelen házaspár élete alkonyán Szűz Máriát tette meg vagyona örökösének. Szerették volna valami hasznos és üdvös maradandóra költeni a Máriának szánt örökséget. Azokban a napokban, amikor ezen töprengtek, álmukban megjelent az Istenanya és kifejezte kívánságát, hogy építsenek templomot azon a helyen, melyet másnap, augusztus 5-én reggel hóval fedve találnak. Az akkori pápának, Liberiusnak is hasonló álomban volt része. Másnap a nép legnagyobb megdöbbenésére és csodálkozására a szikrázó nyári napsütésben a hét domb egyikén, az Esquilinuson egy telket hó fedett be. A jelzés egyértelmű volt. Tény, hogy a pápa szorgalmazására még a csoda évében, 352-ben megindult az építkezés.

A Liberius által építtetett templomot alig száz esztendővel később III. Sixtus pápa Mária tiszteletére szentelte és falába vésette a Mária-tisztelet alapját jelentő dogmát: „Szűz Mária Istenanya."

A legendás eseményről kapta másik, közismertebb nevét a bazilika: Sancta Maria ad Nives, azaz Havas Boldogasszony temploma.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában