Könyvelős, adózós

2013.09.17. 16:06

SZJA bevallások önrevíziója

Az adózó az önellenőrzéssel mentesül az adóbírság, mulasztási bírság alól.

Magánszemélyeknél 05.20-ig (05.21-ig) lehetett benyújtani a 2012 évről szóló személyi jövedelemadóról szóló bevallásokat. Ez volt ebben az évben a 1253-as nyomtatvány. (Most jönnek még ki levelek, azoknak akik elfelejtették a határidőt, vagy ellenőrzésre kellenek megjelenni.)

Ha ezt elhibáztuk – és azóta természetesen észrevettük - még önellenőrzéssel lehet helyesbíteni. Ennek feltétele a bevallás benyújtására előírt határidő letelte.

Új, 2013. január 1-től létező jogszabály, az önellenőrzésre történő felhívás, aminek lényege, hogy a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemély adózót önellenőrzésre hívhatja fel a hatóság, ha a bevallás és az adóhatóság rendelkezésére álló adatok összevetése alapján az adózó terhére eltérést talál.

Ennek a felhívásnak az adózó nem köteles eleget tenni, - ugyan javasolt- és emiatt addig mulasztási bírságot sem kaphat. Ettől a felhívástól számított 30 nap elteltéig nem kezdhető meg ellenőrzés a megjelölt adónál és időszaknál.

Amikor az adózó önellenőriz, olyan helyzetbe kerül, mintha eredetileg is helyes bevallást adott volna be. Ilyenkor egy esetleges ellenőrzésnél a hatóság már az önellenőrzéssel helyesbített bevallást vizsgálja.

Az adózó az önellenőrzéssel mentesül az adóbírság, mulasztási bírság alól, az önellenőrzéshez kapcsolódó pótlék megfizetésével pedig a késedelmi pótlék alól. Önellenőrzési pótlékot akkor kell felszámítani az adózónak, ha a módosított kötelezettség nagyobb mint az eredeti bevallott. Ellenkező esetben pótlékot nem kell felszámítani. Ezt kerekítés nélkül Ft-ban kell magánszemélynek bevallani és befizetni

Az önellenőrzésnek viszont vannak korlátai is: nem minősül önellenőrzésnek ha az adózó a határidőbe nem nyújtott adóbevallását pótolja. Ezt igazolási kérelemmel együtt kell tenni.

Korlát az is, ha már megindul az ellenőrzés, tehát akkor már nem önellenőrizhető!

Az adóhatóság által megállapított adót sem lehet helyesbíteni önellenőrzéssel.
Csak akkor kerülhet sor önellenőrzéssel korrekcióra, ha az adót nem a jogszabálynak megfelelően állapította meg, vagy számítási hibája van, elírás miatt az adó összege hibás. Ezért nincsen helye önellenőrzésnek, ha az adózó nem használt ki valamely nyitva álló lehetőséget. Az adózó az adókedvezményt azonban utólag önellenőrizheti, igénybe veheti, amennyiben a vonatkozó jogszabály eltérően nem rendelkezik.

Az adó megállapításához való jog 5 éven belül évül el, ezután szintén nincs helye önellenőrzésnek.

Fontos, az önellenzés - ha az adókülönbözet az adózó javára mutatkozik - az elévülést megszakítja, az újra kezdődik.

2011-től azonban az önellenőrzés már csak akkor minősül időben elvégzettnek, ha azt az adóhatósági ellenőrzés megkezdése előtt benyújtották.
Az önellenőrzés lehetőségével az erre egyébként nyitva álló időn belül akár többször is lehet élni.

Bízom benne, hogy többeknek tudtam egy kis magyarázattal szolgálni bevallásával kapcsolatban.

Várom kérdéseiket a fenti témában, illetve ötleteket, amiről szívesen olvasnának.

Galambosné Zsuzsa cégvezető
Gafour Bt
könyvelés,pályázatírás,munkerőközvetítés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!