Komárom és környéke

2019.05.06. 09:00

Életmentő szívmasszázs a szépségszalonban

Egy bábolnai szépségszalonban lett rosszul egy 50 éves asszony csütörtök délelőtt.

Gecsei Ádám

A szalon két dolgozója,  Sulyok Edina és Bertáné Knoll Julianna, valamint az ott lévő, vendég, Ágostonné Bernáth Ildikó hívták a mentőket, s rögtön elkezdték az újraélesztést. Andreát az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően stabil állapotban szállíthatták a mentők a kórházba.


„Akkor örülünk majd igazán, ha Andi is újra itt ül" – kezdte a történtek felelevenítését a bábolnai Kazinczy utcai szépségszalon dolgozója, Edina, aki – két társával – nagy bátorságról tett tanúbizonyságot.


Csütörtök délelőtt    nem sokkal negyed 12 után a műköröm- építő Edina éppen Ildikóval foglalkozott, míg Julianna Andrea haját szárította. Nevetgéltek, beszélgettek, majd egyszer csak rosszul lett az 50 éves Andrea.

Hárman segítettek Andreának. Bertáné Knoll Julianna (balról), Ágostonné Bernáth Ildikó és Sulyok Edina nagyon aggódnak Andreáért. Fotó. G. Á.


„Először nem tudtam, mi történik, és szóltam neki hajszárítás közben, hogy »Andi, Andi, mit csinálsz, hová dőlsz?«, aztán megmerevedett a teste, ekkor figyelt ide Edina, aki rám kiabált, hogy fogjam meg, mert kiesik a székből" – emlékezett vissza Bertáné Knoll Julianna fodrász. „Akkor odajött Edina és az ott lévő vendége, Ildikó, majd lefektettük a földre Andit" – folytatta Julianna.


„Stabil oldalfekvésbe helyeztük, s hívtuk a mentőket, közben megnéztük, hogy a nyelve a szájában van-e, mert ilyenkor gyakran hátracsúszva elzárhatja a légutakat" – vette át a szót Ágostonné Bernáth Ildikó. „A diszpécser nyugodtan mondta, hogy fektessük Andit a hátára, nézzük meg:  nem csak elájult-e, van-e légzése és pulzusa. Kinyújtottuk a kezét, feje alá törülközőt tettünk. Edina elkezdte a szívmasszázst, a diszpécser pedig mondta az ütemet" – mesélte Ildikó.


„Soha nem volt még hasonlóban része egyikünknek sem. Időnk pedig nem volt, hogy leblokkoljunk, olyan gyorsan történt minden" – válaszolt kérdésünkre Julianna.


„A bábolnai mentők közel hét perc alatt kiértek és azonnal nekiláttak a segítségnyújtásnak. A következő vendégemet, a gyermekorvos Kati nénit felhívtuk, hogy ha tud, érkezzen előbb. Oda is ért, így ő is besegített a szívmasszázsba. Az esetkocsi Győrből negyedóra alatt ért ki, másfél órát küzdöttek, amire lett tapintható pulzus. Ezután szállították a Petz- kórházba" – idézte fel Julianna, aki öt perccel a történtek előtt még együtt nevetgélt Andreával.


„Miután elment a mentő, mi dolgoztunk tovább, ám kezünk-lábunk remegett. Közben persze többször felidéztük, hogy ki, mit csinált" – tette hozzá   Sulyok Edina.


„Nagyon sokan gratulálnak nekünk, hogy milyen ügyesek voltunk. De mi nem így fogjuk fel. Várjuk, hogy felépüljön Andi. Úgy gondolom, hogy bárki megtette volna ugyanezt, mint mi" – emelte ki Ildikó.

Edináék szerint a mentők profik voltak: gyorsan jöttek és higgadtan, szakszerűen dolgoztak azon, hogy megmentsék az 50 év fölötti Andrea életét. S a mentők is hasonlóképpen vélekedtek a három hölgy tettéről, így írtak róla az egyik  közösségi portálon: „Az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően végül stabil állapotban szállíthatták bajtársaink kórházba az asszonyt."

Az első tíz perc sorsdöntő


A szívhalál a vezető halálokok közé tartozik hazánkban. Naponta 70 magyar életét követeli, minden félórában meghal valaki kórházon kívül ebben a kórképben. A betegek 20–30 százaléka nyilvános helyen lesz rosszul, túlélési esélyeik ez esetben nem túl jók, hiszen újraélesztésükre az első tíz percben van a legnagyobb esély. Sorsdöntő kérdés tehát, van-e a közelben olyan valaki, aki ismeri az újraélesztés lépéseit. A nyugati országokban csaknem mindenki már gyermekkorában elsajátítja ezt, hazánkban a lakosság 1,7 százaléka ismeri a teendőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!