Komárom és környéke

2015.04.10. 10:30

Beruházás – felújították az ölbői lovardát és a volt parádés istállót

Bábolnán tegnap átadták a felújított ölbői lovardát és egykori parádés istállót. Pár év alatt a ménesbirtokon közel 700 millió forintot költöttek fejlesztésekre. Az ünnepségen Overdose csikóját, First Generationt is láthatták a résztvevők.

Gecsei Ádám


„A lovarda átadása egy hosszú útnak a végét... bocsássanak meg, a kezdetét jelenti: közel 700 millió forintot költöttünk épületek felújítására, ingatlanjaink javítására, új létesítmények kialakítására. Erre azért is volt szükség, mert korábban ez a közkincsnek számító törzsménes szinte düledező épületekkel működött. 2010 után a tulajdonos segítségével indulhatott el egy beruházás. Idén a csikótelep is teljesen megújul, április elsejétől elkezdődtek a munkálatok" – fogalmazott [namelink name="Bérci Balázs"], a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte: a ménesbirtok három lófajta tenyésztésével foglalkozik: shagya-arab, arab telivér és angol telivér.

First Generation (Overdose első magyarországi csikója) és anyja, First Fast Now is ott volt az átadóünnepségen.

First Generation (Overdose első magyarországi csikója) és anyja, First Fast Now is ott volt az átadóünnepségen.

„Nem csak tenyésztésről, hanem eredményes tenyésztésről beszélhetünk. 2013-ban Marbachban, az Európa Championátuson Bábolna részére, a shagya-arab részére háromszor szólt a magyar himnusz. Emellett tavaly az arab lovak fesztiválján is bizonyított Bábolna, két kategóriában is. Köztudott, hogy híres volt a birtok, mind az egyiptomi származású arab ló, mind a lengyel orosz és arab tenyésztésében. Sajnos ebben elmaradásaink vannak, de a katari világménes segítségével olyan szaporítóanyagra tettünk szert, amivel pár év alatt ismét világszínvonalra emelhető a ménes" – tette hozzá Bérci Balázs.

Bemutató – A lovardában a diákok is ízelítőt adtak a tanultakból.

Bemutató – A lovardában a diákok is ízelítőt adtak a tanultakból.

Az angol telivért Dióspusztán tenyésztik: Overdose első magyarországi csikója is itt született. A csikó neve First Generation, akinek anyját, First Fast Now-t is megnézhették az átadóünnepség résztvevői.

„Négy szakágat tudunk kiszolgálni Bábolnán: a távlovaglást, a militaryt, a díjugratást és a díjlovaglást. Idén három országos bajnoki döntőt is rendezünk. Ez is sikernek könyvelhető el" – fűzte hozzá az ügyvezető.

A felújított lovarda.

A felújított lovarda.

„Egy történelmi műemlékegyüttes fontos része újult meg. A bábolnai egy világhírű ménes, s fontos, hogy ezt a világhírt meg tudjuk tartani. Átalakult sok minden az idők során, egy dolog viszont örök, nem változik: az embernek a lóhoz való viszonya. Egy olyan közösség, amely évezredekkel ezelőtt született és a magyarságnak a sajátja, a mi örökségünk, egy igazi becses kincs, amit ilyen szellemi és tárgyi építkezésekkel tudunk megtartani" – emelte ki beszédében [namelink name="dr. Fazekas Sándor"] földművelésügyi miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!