Túrázásra felkészülni!

2021.09.24. 16:14

Tervezéssel lesz valóban élményteli a természetjárás

A túrázás nemcsak fizikai, hanem mentális feltöltődést is ad, ám ahhoz, hogy élményteli legyen a természetjárás, elengedhetetlen a tervezés és felkészülés rá, függetlenül attól, hogy kezdő vagy gyakorlott természetjárók vagyunk-e.

Pankerné Szabó Csilla

Fotóforrás: Gere Gergő

Stramszky Judit, a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai igazgatója szerint a legfontosabb, hogy legyünk tisztában a saját fizikai határainkkal és így keressünk, nézelődjünk, majd tervezzünk. Ha olyan távolságot és szintemelkedést vállalunk, amivel túlterheljük magunkat, akkor nemcsak kudarcélményben lesz részünk, hanem a lelkesedésünk is könnyen alábbhagy. Az információszerzésben fontos szempont, hogy az hiteles forrásból származzon, valamint számít az is, hogy mennyire vagyunk kezdők vagy már rutinos természetjárók. Tervezzük meg a túrát előzetesen elektronikusan vagy térképen, csak így lesz esélyünk kellő időben elindulni és hazaérni, útközben pedig a természetben gyönyörködni. Például a termeszetjaro.hu-n történt előzetes tájékozódás után le is tölthetjük és használhatjuk a hozzá kapcsolódó természetjáró applikációt. Az MTSZ munkatársai által szerkesztett tartalmakat úgy állítják össze, hogy azok tájegységenként és nehézségi szintek szerint is szűrhetőek legyenek, valamint számos praktikus információ, leírás, képek és letölthető, akár offline is használható, túratervek, itinerek segítik a természetjárókat.

A jó lábbeli és ruházat megválasztása

Gere Gergő, a Bakancskoptató blog szerzője hozzátette, a túrázáshoz a térképhasználat ismerete nem árt, hiszen számos információ szerepel rajta, aminek hasznát vesszük a kirándulásunk során, legyen az akár papír alapú térkép vagy túratervező telefonos applikáció. Sajnos nem csak „elsőbálozó” túrázók szoktak végletekbe esni abban, hogy mit vigyenek magukkal az útra. Túra előtt gondoljuk arra, hány napra indulunk, milyen időjárás várható, milyen terepre megyünk. Gere Gergő felhívta a figyelmet arra, hogy a túrázás egy mozgásforma, ahol a lábaink vannak kitéve a legnagyobb „igénybevételnek”, ezért a megfelelő lábbeli megválasztása elengedhetetlen, Magas sarkú cipőben, egyujjas papucsban még véletlenül se induljunk útnak, nem csak nehezíti a járást, de balesetveszélyes is. A túracipő a legjobb választás, könnyű terepen a túraszandál, míg sziklásabb útvonalon a túrabakancs a jó választás. A nadrág hossza évszakfüggő, itt is előnyös lehet a térdközépig érő vagy hosszú változat a sűrű növényzet miatt. A felső ruházatnál pedig előnyösek a technikai vagy melinó pólók az izzadság ellen.

Stramszky Judit hozzátette, túrázáskor alapvető szabály a réteges öltözködés és a már említett megfelelő lábbeli, amely minden évszakban, minden terepviszony között stabil tartást kell, hogy nyújtson a lábnak. Hideg, szeles időben a több rétegű, míg melegben a szellős, könnyen száradó darabokat részesítsük előnyben. Tűző napsütés ellen védelmet nyújt a fényvédő krém, a sapka és a napszemüveg is. Bár túlzásnak hangzik, de esőre bárhol és bármikor lehet számítani, ezért ne hagyjuk otthon az esőkabátot és a pótzoknit sem.

Mi kerüljön a hátizsákba?

Folyadékról, élelemről gondoskodnunk kell az indulás előtt, de ésszel csomagoljunk. Gere Gergő elmondta, az egynapos túrához egy 20 literes hátizsák elegendő. Menet közben emésztésünk nem funkcionál, ezért is tapasztaljuk, hogy nem vagyunk éhesek, de a pihenések idején együnk, igyunk. A folyadékpótlás nagyon fontos, főleg nyáron ajánlott izotóniás italokat is magunkkal vinni a kiizzadt ásványi anyagok pótlására. Ha elfogy a folyadékunk és nem tudjuk pótolni, azzal a csökkenő koncentrációs készség, a könnyebb eltévedés és a kiszáradás veszélyének tesszük ki magunkat. A napi folyadékfogyasztásunk legalább másfél- kétszeresét tegyük a hátizsákunkba. A túrázás során felhasznált fizikai energiát lassan felszívódó élelmiszerekkel magnéziummal és kalciummal tudjuk a legjobban pótolni. Ha szívesebben fogyasztunk szendvicset, akkor azt ne közvetlenül a hegymenet előtt együk meg. Alapvető elsősegély felszerelést is csomagoljunk a bőrfelszíni sérülések vagy kullancs esetére. A tisztálkodásról és higiénéről se felejtkezzünk meg, a lebomló anyagból készült nedves toalettpapír az izzadságot is jól felszívja. Legyenek nálunk a tájékozódáshoz szükséges eszközök, és feltöltött telefonnal induljunk útnak.

Egyedül az erdőben…

Mint a legtöbb testmozgás, úgy a túrázás is rejt néhány veszélyhelyzetet magában, a legtöbb odafigyeléssel megelőzhető. Indulás előtt tájékozódni kell, hogy a választott útvonal milyen felszerelést igényel, milyen nehézségű és semmiképpen ne induljunk egyedül olyan útvonalon, amihez hasonló nehézségűn még nem jártunk. Gere Gergő kiemelte azt is, a legközelebbi rokonnak, ismerősnek szóljunk, hová megyünk, honnan tudunk jelentkezni, mikor és meddig tervezzük a túrát, személyi igazolvány, értesíthető személy(ek) és a tájegységhez tartozó hegyimentők telefonszáma legyen nálunk. Ha eltévedtünk, ránk esteledett, vagy ha balesetet szenvedtünk, hasznos a vészriasztó fáklya, fejlámpa, hogy lássunk és lássanak, az elemlámpával S.O.S. jelzést is le tudunk adni.

Ha több napra indulunk

Háromnapos túra esetén 8-12 kg közötti súlynál ne vigyünk többet magunkkal, az ésszerűen összeállított váltóruházat mellett könnyű sátor, polifon és hálózsák szükséges, és étkezéshez a dehidratált, porított ételeket, konzerveket részesítsük előnyben. Nagyon hasznos a powerbank, a telefontöltésre alkalmas külső akkumulátor vagy hordozható töltő okostelefonokhoz. A vízvételi lehetőségekről is tájékozódhatunk, már applikáción letölthető a közkutak és források helye is.

Számoljunk reálisan!

Egy felnőtt, hátizsákkal a hátán átlagosan 4 kilométert tesz meg óránként. Ha valamilyen oknál fogva letérünk a járt útról, számoljunk inkább 1-2 km/óra tempóval! Ha sok emelkedő van a napi szakaszban, vagy az már a második, harmadik napunk, adjunk a célhoz érkezési időhöz még 2-3 órát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában