Férfiegészség

2021.11.03. 13:53

Te mit csinálnál, ha kiderülne, prosztatarákos vagy?

„Hogy valaki prosztatarákos lesz-e vagy sem, van egy rossz hírem a férfitársaimnak, ami egyben jó hír is. Minden férfi prosztatarákos lesz, csak meg kell élni” – ezzel a mondattal kezdődik Gecsei Ádám kollégánk dokumentumfilmje, ami a Lottóötös – Pár/beszéd a prosztatarákról címet kapta. Az említett monológgal Molnár László, aktivista, rák-túlélő sokkolja a nézőket, akinél 10 éve, 60 éves korában diagnosztizálták a betegséget. Most kamera elé állt, mégpedig azzal a céllal, hogy meggyőzze a férfiakat saját példáján keresztül az évenkénti szűrés fontosságáról.

Mediaworks

Molnár Lászlónál tíz éve diagnosztizáltak prosztatarákot. Fotó: Részlet a filmből

Gecsei Ádám, a Mediaworks városi és ingyenes lapjainak vezető szerkesztője munkája során több éve kiemelt figyelmet fordít a férfiegészségre, férfiegészséggel foglalkozó cikkek írására. 2019-ben a Kisalföldnél kitalált egy kampányt, Fókuszban a férfiegészség címmel. Itt 10 részes cikksorozatban járták körül kollégáival a témát, s a kampány záróján több mint 160 olvasó és dolgozó PSA-szintjét mérték meg ingyenesen a Ments Manust Mozgalom segítségével (a PSA-érték vérből történő meghatározása segítséget nyújthat a prosztatarák diagnózisának megállapításában).

Molnár Lászlónál tíz éve diagnosztizáltak prosztatarákot. Fotó: Részlet a filmből

Közösségi összefogás

– Idén úgy gondoltam, a szavak helyett a mozgóképként foglalkoznék a témával, ezért Lottóötös – Pár/beszéd a prosztatarákról címmel készítettem egy 30 perces dokumentumfilmet. Ezt közösségi összefogással sikerült megvalósítani. Winkler András operatőr, vágó, Máró Krisztián grafikus, Keszei L. András narrátor, Sidó Attila zenész ingyenesen vállalta a munkát, Jörg Tibor pedig a hangstúdióját ajánlotta fel – fogalmazott Ádám. A film bemutatóját október 16-án tartották Mosonmagyaróváron a Flesch Központban, ahol a MentsManust Mozgalom jóvoltából 55 férfinak mérték meg a PSA-szintjét. Az 55-ből 18-uknak volt magasabb az értéke a megengedettnél, őket továbbküldték urológiai vizsgálatra.

 

Movember

November, a Movember elnevezésű kampány hónapja, amikor az aktivisták bajusz növesztésével hívják fel a figyelmet a férfiak egészségügyi problémáira, köztük a prosztatarákra.

Legjobban szűrhető daganat

A prosztatarák egyik leggyakoribb rosszindulatú, ám a legjobban szűrhető daganat Magyarországon. A szakemberek évente 4500 új esetet diagnosztizálnak, és 1500-an ekkor már gyógyíthatatlanok. Belehalnak a betegségbe. A negyvenöt fölötti férfiak nagy része fél orvoshoz menni, kilépni a komfortzónájából és részt venni egy urológiai vizsgálaton. A 30 perces dokumentumfilm főszereplőjénél, Molnár Lászlónál 10 éve, 60 éves korában diagnosztizálták a betegséget. Sokkolta a hír, ám mégsem adta fel, életmódot váltott és küzdött, mert meg akart gyógyulni. Napjainkban pedig sorstársainak tart előadásokat, hogy meggyőzze őket: a szűrés életet menthet.

Dr. Lacó László sebész, urológus szerint egy időben elkapott rosszindulatú daganatos megbetegedés felér a lottóötössel. Fotó: Részlet a filmből

Védekezés preventív jelleggel

– Novembertől, a férfiegészség hónapjától a film ingyenesen elérhető lesz az interneten, bármelyik cég, önkormányzat is ingyenesen vetítheti, hiszen a célom az egész projekttel, hogy minél többünkben tudatosuljon: e betegség ellen csak is preventív jelleggel lehet és kell védekezni – mondta Ádám. – Segíteni szeretnék abban, hogy minél mélyebben beépüljön a köztudatba, milyen egyszerű beelőzni ezt a halálos betegséget. Nincs jobb visszajelzés annál, mint amikor megjelenik egy cikk, szombat este pedig megállít pár fiatal srác egy bulihelyen, és elmondják, mennyire jó, hogy ezzel foglalkozom. Tudom, hogy a férfiak nagy része fél a betapintásos vizsgálattól. Komfortzónán kívüli állapot, ez tény, de a kényelem nem éri meg a kockázatot. Most sokan azt gondolhatják, hogy harminc évesen mit papolok én erről, nem volt benne részem. De tévednek, jártam urológusnál. Egyrészt azért, mert fontosnak tartom a prevenciót, különösen, hogy a családom is érintett a betegségben, másrészt kíváncsi voltam rá. Nem hiszem, hogy hitelesen beszélhetnék róla, vagy ajánlhatnám férfitársaim figyelmébe, ha nem tudnám, mivel jár – folytatta Ádám. Hozzátette: egy pár perces urológiai szűrővizsgálat három részből áll. Egy PSA-vizsgálatból, egy ultrahangból és egy betapintásból.

 

Gecsei Ádámot több éve foglalkoztatja a férfiegészség témaköre, idén novemberben, a film mosonmagyaróvári bemutatóján a MentsManust Mozgalom férfiegészséget támogató nagykövetéve fogadta. Fotó: Kustor Réka

 

A szűrés

Negyvenöt év felett évente javasolt a prosztatarák-szűrés. (Ha a családban előfordult a betegség, már negyven éves kortól.)

Idillbe hasító diagnózis

– A film egyik szereplője, dr. Lacó László mosonmagyaróvári sebész, urológus, a győri Petz-kórház adjunktusa a filmben úgy fogalmaz: egy időben elkapott rosszindulatú daganatos megbetegedés, egy korán felismert prosztatarák felér a lottóötössel. A film egy tabukat döntögető párbeszéd helyenként kíméletlen őszinteséggel az orvos és a film főszereplője, Molnár László között. Az egri férfi élete delén sikeres, jómódú vállalkozó, sportos, de hajtós és ami a fő, tünetmentes hétköznapokkal. Ebbe az idillbe hasít bele a sokkoló diagnózis. Hatvanéves korában szembesül azzal, hogy rákos. Mérlegre tesz mindent, ami addig fontos volt számára. A karrierjét, a boldog házasságát. Aztán dönt. Élni akar és kész áldozatot hozni érte. Életmódot vált és megtanul figyelni, vigyázni magára. Tíz éve tünetmentes, a prosztatarák elleni harc lelkes aktivistája. Van mit tanulnunk tőle – zárta Ádám.

 

A film az alábbi linken tekinthető meg:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában