Kézműves hasáb

2013.07.31. 17:44

Hírlapösszefoglaló

A papír a palackkal versenyezik a háztartásban kegyeinkért - másra sem vágynak, mint hogy a halmozódás helyett hasznosak és szépek lehessenek.

Nálunk egyértelműen a papír vezet mennyiségben, és valószínűleg újrahasznosításban is. Az előfizetett újságokat régebben évente papírgyűjtésre adtuk, mostanában pedig valakinek, aki elolvassa a régebbi lapszámokat is, megfejti bennük a rejtvényeket (a nagymamának). A benzinkutas, patikás újságokból csak a receptek maradhatnak szanáláskor, reklámújságokból pedig mindig csak az aktuálisak. A spájzban oszlopban állnak a tojástartók, a piacról vagy baromfitartó ismerősöktől lehet ugyan ezekben elhozni a tojást, de ez is pusztán stabilizálja a számukat. A konyhapapír- és egyéb gurigák útja a papírgyűjtőbe vezet, bár igény esetén vannak ötletek számukra.
Amik viszont igazán idegesítenek, azok a szórólapok. Kéretlenül is csőstül jönnek, halomban állnak a spájzban, olyan, mintha eleve hulladéknak gyártatnák őket.

Források: HowStuffworks, changingmydestiny.wordpress.com, Trashy Wench, Morning Creativity

Források: HowStuffworks, changingmydestiny.wordpress.com, Trashy Wench, Morning Creativity


Kezdjük a praktikus felhasználási módokkal. Krumplipucoláshoz, festéshez a reklámújságokkal letakarhatjuk az asztalt, hogy a munka végeztével az egész mehessen a (barnafedelű) kukába, komposztba, alatta a felület pedig tiszta maradjon. Azt is mindenki megtapasztalta már, hogy a betekert törékeny holmik nagyobb eséllyel élik túl a szállítást. De belegyűrhetjük a papírt cipőbe vagy a hűtőbe is a szagok ellen.
A kissé zöld paradicsom belecsomagolva hamarabb megérik. A pohár köré tekerve és az aljánál behajtogatva ültető készülhet újságpapírból, ami a kiültetés után a földben szétmállik, így szabad utat enged a gyökereknek.
A FrugallLivingNW télen a szélvédő jegesedése ellen használja az újságokat. Tisztítószerrel ablakot, tükröt pucolhatunk vele csíkmentesen. A könyvet becsomagolva megvédi a borítót.

A csomagolás átvezet a szépen új életet lehelő ötletekhez (persze ezek néha praktikusak is). A szép a legenyhébb jelző azokra az ötletekre, amiket találtam: váza, falidísz, betűk felragasztva szinte bármire, dísz régi könyvből, ajándéktáska, masni. Az összes fotón vagy folyamatos szöveg volt - tehát könyvből való - vagy fekete-fehér újság. Ki áldoz fel ezért egy könyvet? Újságokból viszont csupa színesbe futok bele, úgyhogy keresgéltem tovább. Két utat látok előttük: kihasználni a színét meg a szép részeket vagy befesteni. Ezek az ötletek jönnek a következőkben a könyves, újságos ötletekkel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!