Kék hírek

2018.12.21. 12:32

Vezessünk figyelmesebben a jeges utakon - ezek a rendőrség tanácsai!

A havazás és a jeges utak eredményeztek baleseteket a megyében is.

A havas, jeges utakon bekövetkező balesetek elkerülése érdekében a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi tanácsokra hívja fel a közlekedők figyelmét:

  • Jeges, csúszós burkolatú úton mindig két kézzel fogja a kormányt, a stabil kormányzás és az esetleges megcsúszás mielőbbi korrigálása érdekében!
  • Tartson nagyobb követési távolságot! Amennyiben előzés, kikerülés végrehajtására van szükség lassan, fokozatosan váltson forgalmi sávot, számítson a jégbordákra, az eltérő tapadási tényezőjű felületek változására, kerülje el a hirtelen gázadást és kormánymozdulatokat, valamint tartson nagyobb oldaltávolságot!
  • Kanyarodáskor, valamint körforgalomban való haladáskor is nagy a csúszásveszély, ezenkívül a vasúti átjárók is különösen csúszósak. Amennyiben haladásunk során azt észleljük, hogy az autó a jeges, csúszós felületen kormányzás nélkül valamilyen irányban oldalra tart, sodródik, a jármű stabilitása gázelvétellel, apró, nagyon finom ellenkormányzással, esetleg lassító fékezéssel szerezhető vissza.
  • Nyílt részeken, erdősávok megszűnése után, sűrűn beépített területrészeket elhagyva oldalszélre lehet számítani, és az erős oldal irányú szél a jeges úton irányíthatatlanná teheti a járművet.
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!