Kék hírek

2015.04.23. 17:39

Pintér: ˝a rendőr legyen büszke arra, hogy rendőr!˝

A belügyminiszter szerint legyen büszke a rendőr, elsősorban arra, hogy rendőr. Bérekről, rendőrtanulókról is beszélt Pintér Sándor egy interjúban.

kisalfold.hu

A rendőrség napja alkalmából interjút adott a Zsaru Magazinnak [namelink name="Pintér Sándor"] belügyminiszter.

A riporter kérdésére, hogy mire lehet büszke manapság egy rendőr, Pintér Sándor azt felelte: mindenekelőtt arra, hogy rendőr. "A rendőrség napjainkban az ország legelismertebb testülete, a közvélemény-kutatások adatai szerint csak a Magyar Tudományos Akadémia előzi meg. Kifejezetten büszke vagyok arra is, hogy az Európai Bizottság felmérése szerint a tagországok lakosságának az egyes nemzeti intézmények iránti bizalmi indexének rangsorát a magyar rendőrség vezeti, Magyarország lakossága leginkább a rendőrségben bízik. A szolgálat egy ilyen elismert testületben büszkeséggel kell hogy eltöltsön mindenkit" - idéztük szó szerint.

Pintér Sándor belügyminiszter. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Pintér Sándor belügyminiszter. MTI Fotó: Máthé Zoltán
A belügyminiszter úgy véli, a rendőrség több éve tartó átalakítási folyamata meghozta a társadalom, az állampolgárok elismerését. "A rendőr és a rendőrség egyre inkább emberközpontú és tudásalapú" - mondta. Hozzátette: "mielőtt azonban meggyanúsítanának azzal, hogy elégedett vagyok, rögzítsük: mindent lehet még jobban csinálni, így ezt az átalakulást sem tekintem befejezettnek."

Mást nem hallani, mint hogy a rendőrök azt számolják, mennyit fognak keresni július 1-jétől - vetette fel az újságíró. Pintér szerint ez azért van így, mert ˝13 évvel ezelőtt, az első Orbán-kormány idején volt ilyen jelentős mértékű, törvényi szinten garantált illetményemelkedés a rendőrségen: a hivatásos állomány illetménye állománycsoportoktól függően eltérő mértékben, de átlagosan 30 százalékkal, majd 2019-ig évente 5-5 százalékkal emelkedik. Mindennek az az alapja, hogy Magyarország erősödik, és ennek az erősödésnek köszönhetően egyre több közszolgálati dolgozó számára tudjuk az anyagi megbecsülést és a könnyebb megélhetést is biztosítani. A rendvédelem hivatásos állománya mellett az egészségügyben is folytatódott a béremelés, emelkedik a pedagógusok fizetése, s tovább nőhet a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti dolgozók bére is.˝

A belügyminiszter beszélt arról is, hogy a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a rendészeti pályára irányító képzést folytató középiskolákra.

Pintér Sándor a fiataloknak azt javasolja, tegyenek rendet saját fejükben, célkitűzéseiket saját alapértékeik alapján határozzák meg. Céljaik elérése érdekében ne sajnálják az időt, a fáradságot a tanulásra. Az ismeretszerzésre fordított idejük kamatostul térül majd meg.

A teljes interjút a police.hu is közölte, mi innen szemezgettünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!