Kék hírek

2015.04.09. 16:34

Döntött a kormány, nem építik tovább az M4-est

Minderről Lázár János beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján. Szó esett a reklámadó-kulcsról és arról is, mennyi kártérítést kaphatnak a Buda-Cash-ügy károsoult önkormányzatai.

Leállította a kormány az M4-es autópálya építését - jelentette be  [namelink name="Lázár János"], a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki  sajtótájékoztatóján. A tárcavezető arról is beszámolt, hogy mintegy  350 kilométer út építéséről döntöttek 600 milliárd forint értékben.  

Lázár János kifejtette: az Európai Bizottság idén márciusban  végérvényesen megvonta a támogatását az M4-es autópályától. Jelezte:  a kormány mindent elkövetett a 110 milliárd forint összegű projekt  megvalósulása érdekében, s korábban engedélyt adott a beruházás  megkezdésére.  

A kormány szerdai ülésén hozott határozata értelmében  utasították Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert, hogy  vezényelje le a tételes elszámolást a kivitelezőkkel és szerezze  vissza az előlegeket. Felkérték a minisztert arra is, hogy tegyen  javaslatot arra, hogyan lehet Szolnokot bekötni a hazai  autópálya-hálózatba.  

Kérdésre kifejtette, hogy az állam már több mint 60 milliárd  forintot kifizetett, az elvégzett munka pedig 40 milliárd forint  értékű, s számításaik szerint 22 milliárd forintnyi előleg  visszajár. Hozzátette: minden alvállalkozót, kisvállalkozót, aki  elvégezte az eddigi munkát, kifizették. Úgy fogalmazott: a 40  milliárd forintnyi munka is áttekintésre érdemes, tételesen meg kell  nézni, milyen teljesítés történt.  

Az autópálya-építésről szólva arra is kitért: a beruházásnál  vélelmezték az Európai Bizottság támogatását, mert a testület két és  fél éven keresztül "hol lebegtetett, hol kizárt, hol reménnyel  kecsegtetett". A kormányfő és Simicska Lajos nagyvállalkozó közötti  ellentétet firtató kérdésre elképzelhetetlennek nevezte, hogy az  Európai Bizottság "Simicska urat akarná büntetni és Orbán Viktornak  akarna segíteni és ezért most hirtelen döntést hozott és megvonta a  pénzt az M4-es autópálya építésétől". Úgy fogalmazott: furcsa lenne  ezt az összefüggést látni, a helyzet pedig nem a kormány döntéséből  következik. Miután a hazai költségvetésben sincs a projektre  előirányzat, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyetlen számlát sem  fogadhat be - tette hozzá, megjegyezve, ez akkor is így van, "hogyha  szeretjük Simicska urat éppen, és akkor is, hogyha nem szeretjük. A  pénz hiánya az ő létezésétől egyelőre még független, objektív  körülmény Magyarországon" - fogalmazott.  

Lázár János elmondta azt is, hogy jogszabálycsomagot  terjesztenek a parlament elé, amely a közlekedési beruházások  felgyorsítását célozza. Ennek lényege, hogy az átlagosan 6,5 évig  tartó projektek 2,5 év alatt megvalósuljanak - ismertette.  

A kormány mintegy 350 kilométer út megépítéséről is döntött,  ezek összértéke 580-600 milliárd forint. Ezeket hazai  költségvetésből finanszírozzák, a Modern Városok program részeként -  ismertette a miniszter, hozzátéve, hogy a Sopronnal való  együttműködési megállapodást a kormány jóváhagyta. Ez az M85-ös  autópálya megépítését is tartalmazza, ugyanakkor a kormánydöntés  értelmében 243 milliárd forintért megépülhet a négysávos M44-es  autóút Békéscsaba és Kecskemét között, ami 120 kilométeres lesz. Az  M1-es autópályát Esztergommal kötik össze, megteremtik a jó  közlekedés feltételeit Debrecen és Mátészalka között, megépítik a  győri elkerülőt és megvizsgálják a Bátonyterenye és Ózd közötti  négysávos közúti összeköttetés lehetőségét - sorolta a tárcavezető.

A kormány 5,3 százalékos maximális reklámadó-kulcsot javasol

A kormány azt javasolja, hogy 5,3 százalék legyen a reklámadó maximális mértéke - ismertette a kabinet előző napi döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

Lázár János jelezte: ebből a tételből 7-8 milliárdos bevétellel számolnak.

Kétmilliárd forintot kapnak a károsult önkormányzatok a Buda-Cash-ügyben

Kétmilliárd forint segítséget kap a Buda-Cash-botrányban érintett 84 önkormányzat a kormány szerdai döntése alapján - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető jelezte: az érintettek a következő napokban megkaphatják a pénzt.

Döntöttek arról is, hogy az a 115 önkormányzat, amely nem adósodott el - így kimaradt az önkormányzati adósságkonszolidációból - idén 10 milliárd forint fejlesztési forrásra pályázhat. Emellett a kormány kifizeti a bírságokat azon 140 település helyett, amelyeket a fejlesztéseikkel összefüggő visszaélések miatt elmarasztalt az Európai Bizottság - mondta Lázár János.

A miniszter arról is beszámolt, hogy támogatásra érdemesnek tartja a kormány a Magyar Nemzeti Bank javaslatát, amely szerint a Befektető-védelmi Alap (Beva) által nyújtott biztosítás összeghatárát 20 ezerről 100 ezer euróra emelnék.

Háromszori ingyen étkezés

Szeptembertől napi háromszori ingyenes étkezést biztosítanak a bölcsődés és óvodás gyermekeknek - ismertette a kormány döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Lázár János elmondta: csak a leggazdagabb szülőknek kell térítési díjat fizetni, az ingyenes étkezés pedig 320 ezer gyermeket érint majd.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a 25 és 55 év közötti mezőgazdasági dolgozókra is kiterjesztik a munkahelyvédelmi akciótervet, s az érintettek foglalkoztatását 14,5 százalékos járulékkedvezménnyel segítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!