Jegyzet

2019.01.21. 08:51

Diggerdrájver

Címkék#jegyzet

Nincs más választás, mint megbecsülni azokat a szakembereket, akik itthon képzelik a jövőjüket.

Szeghalmi Balázs

Több mint egy évig vártunk rá, de csak kaptunk jegyet a „Diggerdrájverre". Ez az a dráma, ami egy magyar nehézgépkezelőről – közérthetőbben markológépesről – szól, ahogy a brit szigeteken mondják: diggerdrájver. Talán ettől is az egyik legjobb hazai színház a fővárosi Örkény, hogy egy melós blogírásait színpadra állították. Az élet őket igazolta, az előadás négy éve fut telt házzal.


Több ezren ismerték meg Horváth János történetét, akinek a nyelvtudása alig haladta meg az alapfokot, amikor 47 évesen a feleségével és a fiával Londonban kezdett új életet. Abban a világvárosban, ahol jelenleg körülbelül annyi magyar él, mint Győrben. Mind a diggerdrájver blogja, mind az előadás attól felkavaró igazán, hogy fikarcnyi gyűlölet sincs benne.


Pedig ez a kiváló szakember 40 ezer forint miatt költözött Angliába. Hosszú évekig állami közműszolgáltatónál dolgozott olyan fizetéssel, amiből szűkösen, de tudta nevelni a kisfiát. Amikor azonban egy újonc havi 40 ezer forinttal több bért kapott nála, betelt a pohár. Az nem derül ki sem a blogból, sem az előadásból, miért volt „puncsos" az új kolléga. Nincs is jelentősége. A mindennapok urambátyám viszonyai között mindig vannak protekciósok.


Egyre kevesebb viszont a munkát vállaló iparos Magyarországon. Akik külföldre mentek, bár erről megoszlanak a vélemények, nem valószínű, hogy tömegével hazajönnének. Nincs más választás, mint megbecsülni azokat a szakembereket, akik itthon képzelik el a jövőjüket. Minden téren.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!