Jegyzet

2017.01.25. 08:26

Rák a vádlottak padján

Címkék#jegyzet

Rákos, mert nem sportolt és egészségtelenül élt...

Werner Krisztina

Rák. A rettegett három betű, ami a látszólag egészséges ember életét is kettétöri. Rák. Annak a több mint kétszázféle daganatos betegségnek a közös neve, amiben orosz rulettet játszik a sors: élet vagy halál.


Rák – a sokkoló diagnózis, amiben morzsákból áll össze a remény. Ki ne tudná ezt jobban, mint egy olyan szervezet, ami nevében is harcol a kórral? A ligába tömörülő rákellenes aktivisták – nem vitatva harcukban a segítő szándékot – egyszázalékos adománygyűjtő akciójukban megengedhetetlenül ízléstelen módját választották a pénzszerzésnek. Vádlottként áll a bíró előtt a beteg, aki kimondja rá az ítéletet: rák. A történet életszerűségét folytatva indokol a bíró: rákos, mert nem sportolt és egészségtelenül élt... Kapjon egy második esélyt? – kérdez vissza a félperces filmben az a színésznő, akinek sikerült meggyógyulnia daganatos betegségéből.


Bűnösként a vádlottak padjára ültetni a rákbetegeket és a daganat kialakulásának okát a helytelen életvitelnek tulajdonítani nemcsak erkölcstelen, de szakmailag sem lehet megalapozott. Magyarországon évente körülbelül háromszáz gyerekről derül ki, hogy rákos, az ő túlélési esélyeik a legrosszabbak.


Miről tetszik beszélni, doktornő? Onkológusként és emberként mennyire etikus ítélkezni ismeretlenek sorsáról és megbélyegezni őket, hogy betegségük keresztje még súlyosabb legyen? Tényleg azt hiszi, hogy önsorsrontásból nem járnak a családok golfozni a jó levegőre és a lazacot azért nem eszik, mert finnyásak?


A rákos betegekből álló esküdtszéktől ön milyen ítéletet remél?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!