Jegyzet

2016.09.05. 17:52

Több bért!

Címkék#jegyzet

Mekkora a tőke, mennyire képzett a munkaerő, milyen fejlettségű a technológia.

Somodi Géza

 

Alapos és érdekes cikket olvastam az Indexen arról, miért is keresnek többet az emberek Ausztriában vagy Svájcban, mint nálunk. A téma persze összetett, de a lényeg a versenyképességben van. A bérek a termelékenységtől függnek, azaz attól, hogy egységnyi munka és pénz befektetésével mennyi gazdasági értéket vagyunk képesek előállítani. A cikkíró megállapítja, a termelékenység alapvetően három plusz egy tényezőtől függ: mekkora a tőke, mennyire képzett a munkaerő, milyen fejlettségű a technológia, illetve hogy a gazdaságpolitika mennyire segíti e hármat. Na, egyikben sem állunk valami jól, a pénztárcánk mellett az idevágó európai statisztikák is ezt mutatják. 


A kérdés tehát bonyolult, nézzük csak a munkaerő képzettségét, azaz az oktatást, ha már most kezdődött az új tanév! A közoktatásban az át- és visszaalakítások időszakát éljük már néhány éve. Eredményekről nem tudok. Hacsak az nem eredmény, hogy mostantól kevesebb Klik-központ lesz, a döntési jogok és a pénz közelebb került az iskolákhoz. Reményeim szerint még egy-két év és visszajutunk oda, ahonnan elindultunk: az önkormányzatoké lesznek az intézmények. Eközben a középiskolákban is van zavar, például még nem igazán tudja senki, hogyan fogják oktatni a szakgimnáziumokká átkeresztelt szakközepekben az összevont közismereti tárgyat. A felsőoktatásba pedig egyre kevesebben jutnak el.


Nos, mindezt látva, ha nagyobb bérről ábrándozunk, abban kell bíznunk, hogy a hatékonyság többi elemében javulni fogunk. Lesz több tőke, fejlettebb technológia és piacbarát gazdasági környezet. Merjünk nagyot álmodni!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!