Jegyzet

2016.02.03. 17:42

Szelfi

Címkék#jegyzet

Ma az első dolga sokaknak, hogy már a szálloda halljában szelfizzenek egyet.

Pomaranski Luca

 

Történt nemrég, hogy a középiskolai ballagásra egy osztályfőnöknek remek ötlete támadt: vetítést rendeznek az osztály elmúlt négy évéből. Diákjait arra kérte, hogy gyűjtsenek össze osztálykirándulásokon, iskolai programokon készült fotókat, amelyeken aztán egy nosztalgiázó délutánon elnevetgélhet-pityereghet az osztály és a tanárok. 


A terv csúfos kudarcba fulladt. A felhívásra ugyanis szinte nem érkezett más, csak szelfik tömkelege. Közös fotó a haverral, barátnővel, csücsörítős szelfi, egymást ölelgetős szelfi, grimaszolós szelfi... A diákokhoz intézett kérdés elgondolkodtató: ez volt a közös négy évetek? Erre fogtok emlékezni később? Saját magatokra, különböző hülye pózokban? 


És tényleg: azok, akik életük megörökítését kizárólag magamutogató önarcképek készítésében és lelkes publikálásában látják, vajon körbenéznek-e egyáltalán? Észreveszik-e a körülöttük lévő világot, vagy nem is kíváncsiak rá?


Régen a nyaraláskor készített útiképek még nagyrészt arról szóltak, merre járt, mit látott a szerencsés utazó. Ma az első dolga sokaknak, hogy már a szálloda halljában szelfizzenek egyet (s biztos, ami biztos, ezt a műveletet óránként megismétlik). A kirándulásokon és más programokon is hasonló a helyzet. Tucatpózokban készített önigazoló tucatfotók készülnek tucatszámra – néhány nap múlva már tulajdonképpen mindegy is, hol és milyen alkalomból –, s készítőiknek valószínűleg eszébe sem jut: nem én vagyok az érdekes, hanem a világ, amely körülöttem van. Így belegondolva annyi, de annyi kép van, amit szívesen megörökítenék...! Fények, arcok, hangulatok, amelyeken utólag is gondolkodni, merengeni, nevetni lehet. Egyiken sem én vagyok. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!