Triatlon

2024.05.23. 19:09

Ikrény felkerül a sportági térképre

Több mint húsz éve, 2003-ban volt rangos triatlonverseny a győri régióban. Június 15-én és 16-án Ikrényben, a wakeboard-pályán és környékén rendeznek szupersprint távú – ami a legrövidebb táv – triatlon fesztivált, mely amellett, hogy versenyzési lehetőség a profik és az amatőrök számára, egyben toborzás is. Ezer fölötti létszámot várnak a szervezők.

Kisalföld.hu

Maszler Kata, az Allrys ügyvezetője, Pallang Attila, Kis Gyula, Horváth Cs. Attila, a Rába Quelle igazgatója és Szieber Ákos.

Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón Ikrény alpolgármestere, Pallang Attila úgy fogalmazott: hosszútávú együttműködésben gondolkodnak a triatlonosokkal, melyen a szervezés mellett az útvonalbiztosításban is fontos szerepet vállal a település. Hozzátette, nem lesz egyszerű dolguk, hiszen a kerékpáros és futószámokat két vasúti átjáró között rendezik meg.

"A triatlon a virágzását éli idehaza is, bízunk abban, hogy ezzel a versennyel felkerülünk a sportág térképére, és tartósan ott is tudunk maradni. Az adottságok megvannak ehhez" – mondta Pallang Attila.

Kis Gyula a fesztivál versenyigazgatója azzal kezdte, hogy mikor a régióban utoljára, 2003-ben tartottak ilyen típusú versenyt, azon ő még versenyzőként vett részt.

"Az egyik cél, hogy az alvó állapotból felébresszük a sportágat a régióban. Másfél éve kerestek meg páran, hogy szakmai oldalról segítsek. A tizenöt gyereknek és a lelkes szülőknek nem lehetett nemet mondani. Szépen elkezdtünk fejlődni, ősszel már jó eredményeket értünk el, ez megadta a végső lökést, hogy magasabb szintre lépjünk. Emellett szeretnénk toborzni is. Nyitni egyrészt a kicsik, másrészt a felnőtt hobbisportolók felé" – fogalmazott a versenyigazgató, aki ezernél is több jelentkezőt vár.

Az utánpótlás versenyzőknek ez a verseny Európa-bajnoki válogató lesz szupersprint távon. A második napon rendezik a mix-váltó országos bajnokságot, mely egyébként olimpiai versenyszám.

Szieber Ákos, a Magyar Triatlon Szövetség operatív és kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy az első magyarországi triatlonversenyen 40 éve dördült el a startpisztoly, 35 éves a honi szövetség. Ezt méltó módon szeretnék itt ünnepelni azzal, hogy bő húsz év után ismét versenyt rendeznek a régióban.

"Annyi változás történt, hogy nemrégiben indítottuk útjára a Próbáld ki a triatlont elnevezésű programunkat, mely a szabadidősportolókat célozza meg. Eddig a versenyengedélyek és sportorvosi vizsgálatok miatt elég nem volt egyszerű az indulásuk, de most várjuk azokat, akik átúszták vagy körbetekerték a Balatont, teljesítettek egy félmaratont. Most egyszerre próbálhatják ki ezeket a versenyszámokat" – mondta el Szieber Ákos.

Az ikrényi megmérettetésen a szupersprint táv 300 méter úszásból, 8 kilométer kerékpározásból és 2 kilométer futásból áll. Az indulók között felső korhatár nincs, tavaly a legidősebb versenyző 86 éves volt. A gyerekeknek vasárnap lesz külön verseny, az Aqua Kiden 2013 és azután születettek vehetnek részt.

Az eseményen elhangzott, hogy a győri triatlon egykori atyja, Domsits Károly a napokban elhunyt. Rá emlékezve és a munkássága, személye előtt tisztelegve az utánpótlásfutamok az ő nevét viselik majd.

A szervezők nem titkolják, a távlati tervek között szerepel, hogy Európa-kupát rendezzenek Győrben, ehhez az igényt már leadták az európai szövetség felé.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a főtámogatók közül a Rába Quelle kedvezményes belépőkkel várja a versenyzőket és a családtagjaikat a viadal hétvégéjén, míg a pannonhalmi székhelyű, organikus energiapótlókat gyártó Allrys termékekkel segíti a résztvevőket. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában