Ob Győrben

2024.03.08. 16:27

Asztalitenisz – Világbajnokokkal vezették fel az év legrangosabb hazai versenyét – galéria, videó

Március 22. és 24. között a győri Olimpiai Sportpark központi, multicsarnokában rendezik meg a Magyar Országos Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) centenáriumi országos bajnokságát. A hazai asztalitenisz legnagyobb eseményét felvezető sajtótájékoztatón itt voltak az 1979-ben világbajnokságot nyert válogatott tagjai is.

Szabó Gábor

A centenáriumi asztalitenisz országos bajnokságról tartott sajtótájékoztatót a város és a szövetség vezetése. Az eseményen jelen volt az 1979-ben világbajnoki címet szerzett magyar válogatott tagjai közül Jónyer István, Klampár Tibor, Gergely Gábor és Kreisz Tibor. Ők valamennyien a sportág hazai nagyköveteként tevékenykednek az asztalitenisz népszerűsítéséért.

Asztalitenisz
Az asztalitenisz ob-t népszerűsítette Kovacsics Imre sportági elnök, Klampár Tibor világbajnok, Dézsi Csaba András polgármester, Jónyer István, Kreisz Tibor és Gergely Gábor világbajnokok.
Fotó: Cseh Róbert

A MOATSZ tavaly nyáron megválasztott győri elnöke, Kovacsics Imre elmondta: nagy örömükre szolgál, hogy ezt a jeles eseményt Győrben tudják megrendezni.

Az asztalitenisz ob-t ingyen lehet megtekinteni

„Köszönjük a város pozitív hozzáállását. Fontos információ, hogy idén százéves a magyar szövetség, talán sokan nem is tudják, hogy a világszövetség csak két évvel később, 1926-ban alakult, és alapító szövetség volt a magyar. Szintén a honfitársunk szerezte a legtöbb világbajnoki címet, Barna Viktor huszonkét aranyérem büszke tulajdonosa volt.

Voltak tehát ikonjaink, és az utódok között is lettek, elég csak az itt ülő világbajnok csapat tagjaira gondolni. Sajnos ennek már negyvenöt éve, így most azon dolgozunk, hogy mielőbb legyenek újabb világbajnokaink.

Most első lépésben az országos bajnokság rangját szeretnénk emelni. Örülünk, hogy sikerült elérni azt, hogy a legjobbjaink, válogatottjaink asztalhoz álljanak. Jelenleg százötven nevezésnél tartunk, ami nagyjából a duplája a tavalyinak. Sok érdekességgel készülünk, betétprogramok is lesznek, a legendákkal lehet találkozni, de szakmai programok is színesítik a hétvégét. Az első két napon tizenkét asztalnál mennek majd a meccsek, a végjátékot két, majd egy asztalnál rendezzük meg. Ami még lényeges információ, a mérkőzések mindhárom nap ingyenesen tekinthetőek meg” – mondta Kovacsics Imre.

Dézsi Csaba András polgármester is megtiszteltetésről beszélt.

„Nagy rajongója vagyok az asztalitenisznek, a világbajnok csapat tagjainak, így örülünk, hogy ilyen esemény házigazdái lehetünk. Mikor polgármester lettem, azon gondolkodtunk, hogyan tudnánk sportban előrelépni, mégiscsak egy olimpiai bajnok sportoló vezette előtte a várost. Úgy döntöttünk, az legyen a cél, hogy minél többen sportoljanak. Ehhez pedig szükség van az élsportra, a rendezvényekre, hogy a fiatalok példaképeket találjanak maguknak.

Reméljük, akik kilátogatnak az asztalitenisz országos bajnokságra, ihletet kapnak arra, hogy esteleg ütőt ragadjanak.

Város szerte sok helyen vannak asztalok, illetve ne feledjük, helyben van egy igazán sikeres játékosunk, Szvitacs Alexa a tokiói paralimpián bronzérmet szerzett” – fogalmazott a város első embere.

 

Szeles Szabolcs sportért is felelős alpolgármester szerint is újabb rangos verseny helyszíne lesz Győr.

„Mi, helyiek Győrt sportközpontként, sportos városként aposztrofáljuk. Örülünk, ha ezt kívülről mások is annak tartják. Érdekesség, hogy már a 19. századból vannak írásos nyomai annak, hogy szervezett sportélet volt a városban. Komoly múltja, sőt, jelen van Győrben a sportágnak, sokan szeretnek játszani, a covid alatt például sokáig ez volt az egyik olyan sportolási lehetőség a parkokban, melynek lehetett hódolni. Minden bizonnyal színvonalas országos bajnokság várható, különösen úgy, hogy itt lesznek a legjobbak. Az pedig, hogy ilyen élő legendák vannak itt és lesznek majd az eseményen, mint a világbajnokok, az egyedi és mindenképpen emeli a rangját a sportágnak, az ob-nek” – fogalmazott Szeles Szabolcs.

Ezt követően Kovacsics Imre egy pólóval ajándékozta meg Dézsi Csaba Andrást, valamint a világbajnok csapat tagjai is felvették az egyenszerelést, majd ütőt ragadtak, és kis bemutatót tartottak, melybe becsatlakozott a polgármester is.

Utána Jónyer István többek között arról beszélt, hogy a mai napig sok megkeresésük van, és még mindig élvezik a játékot.

„Szombaton is megyek Klampár Tibi barátommal egy rendezvényre. Megmondom őszintén, az asztalitenisszel nem lehet leállni.

Ezt egy életen át kell játszani, és még azon is túl, ahogyan az ismert számban is elhangzik.

Kézzel és a fejben még jól bírjuk a játékot, a lábak azért már nem úgy mozognak, ahogyan régen, de élvezzük, ha játszhatunk. Nagyon öröm számunkra, hogy a sportág új vezetése felismerte, hogy az országos bajnokságok rangját vissza kell szerezni, így most tényleg a legjobbak játszanak majd a viadalon. Kellenek az ilyen színvonalú események, mert vannak tehetségeink, de őket fel kell karolni, és minél magasabb szinten kell versenyeztetni, mert ez jelenti az előrelépés zálogát” – fogalmazott az egykori kiválóság.

Az 1979-es világbajnok csapat tagjai:

  • Jónyer István
  • Klampár Tibor
  • Gergely Gábor
  • Kreisz Tibor
  • Takács János 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában