Női kosárlabda

2024.02.11. 20:03

Olimpiai selejtező – Egy ponton múlt, álom marad a párizsi játékok

Hiába vezetett már húsz ponttal is a magyar női kosárlabda-válogatott a soproni olimpiai selejtezőn Spanyolország ellen, végül egy ponttal, 73–72-re kikapott, így nem lesz ott Párizsban. Az olimpiai selejtező végén a spanyolok mellett Japán és Kanada örülhetett.

Kisalföld.hu

Olimpiai selejtező: Spanyolország–Magyarország 73–72 (19–24, 8–22, 23–18, 23–8)

Olimpiai selejtező
A győri Dombai Rékáék (pirosban) fél lábbal már ott voltak Párizsban, az olimpiai selejtező zárómeccsén azonban egy ponttal kikaptak Spanyolországtól.
Fotó: MTI/Tóth Zsombor

Sopron, Novomatic-aréna, női olimpiai selejtező, 2500 néző. V.: Liszka (lengyel), Straube (német), Fernandes (tahiti).

Spanyolország: CAZORLA 15/3, CASAS 4, Torrens 7/3, CARRERA 10, Gil 5. Cs.: CONDE 16/9, Etxarri, GUSTAFSON 12/6, Ortiz 4, Rodriguez, Vilaro. Szövetségi kapitány: Miguel Mendez.

Magyarország: STUDER 17/9, Dubei, Lelik 6/6, JUHÁSZ 11, KISS V. 12/3. Cs.: HATÁR 15, Aho7/3, Dombai 4, Goree, Kányási, Horváth B. Szövetségi kapitány: Székely Norbert.

 

A Japán–Kanada meccsen az ázsiaiak 86–82-re győztek, ami azt jelentette, hogy a szigetországiak gyakorlatilag magukkal „vitték” Spanyolországot Párizsba. A magyaroknak viszont innentől csak egy lehetősége volt: le kell győzni a hispánokat.

Telt ház előtt az első negyed elején rendre a spanyolok szereztek vezetést, kétszer Juhász, egyszer Studer egyenlített. Egy 5–0-s spanyol roham végén időt kért Székely Norbert, aki a palánk alatti védekezést erősítendő beküldte Határt, de több embert is lecserélt, hogy szusszanjanak. Be is jött, mert Studer hármasával egy pontra feljöttünk (14–13). Most a spanyol kapitány kért időt, ami után Dombai két kosarával átvettük a vezetést (14–17). A negyed végére sikerült erre az előnyre még rátenni (19–24).

A spanyolok dobták a második szakasz első kosarát, amire Studer válaszolt. Állandósult az ötpontos előny, ami aztán nem sokkal később nyolcra nőtt (14. perc: 24–32). Jött is a spanyol időkérés, de nem sokkal később Studer dudaszós triplájával már tíz volt közte (27–37). Lendületben maradtunk, Studer újabb hármasával 44–27 volt a magyarok javára. A félidőben 19 ponttal vezettünk (27–46).

A második félidőben Aho egy sikeres büntetőjével meglett a közte húsz. A spanyolok majdnem két perc után büntetőből szerezték első pontjukat a negyedben (28–49). A 23. perc végén a spanyolok egy triplával jöttek be húsz pont alá (33–51), de csak Juhász kosár plusz büntetőjéig (33–54).Más felfogásban játszott a spanyol válogatott, mint az első húsz percben, 40–56-nál úgy érezte Székely Norbert, időt kell kérnie. Sikerült is megállítani a felzárkózást (28. perc: 44–59). A zárófelvonás előtt 50–64-es eredményt mutatott az eredményjelző.

Három büntetőt dobhatott a negyedik negyed elején Cazorla, be is dobta, majd egy gyors labadszerzést követően már 10 ponton belül voltak a spanyolok (55–64). Időt kért Székely Norbert, de nem tört meg az ellenfél lendülete (63–64). Kellett Lelik idegnyugtató triplája, majd Studer közelije (63–69). A meccs hajráját +3-ról kezdtük (66–69), Lelik egy hármassal duplázta meg a különbséget. Nem sokkal később egy pontra olvadt az előny (71–72). Az utolsó percben átvették a vezetést a spanyolok (73–72). Székely Norbert újra időt kért, de újabb kosár nem esett, ami azt jelenti, hogy nem jutott ki a magyar válogatott az olimpiára.

Olimpiai selejtező – Nyilatkozatok

Székely Norbert: – Nehéz megszólalni. Az első félidőben szenzációsan játszottunk, a másodikban történtekért megszakad a szívünk. Ritkán látni ilyen meccset, de ilyen a sport, egyszer fent, egyszer lent. Az olimpiai volt az álom, ez nem jött össze, most érthetően nagyon csalódottak vagyunk.

Kiss Virág: – Nehéz ilyenkor mit mondani. Nagyon csalódott vagyok. Kitettük a szívünket a pályára az egész torna során, rendkívül csalódottak vagyunk. Meg kell találni a motivációnkat a jövőre, mert jó cspatunk és fanatsztikus közönségünk van. 

Miguel Mendez: – A fő célt elértük. Kemény volt, mert három nagyon erős csapattal játszottunk. Boldog vagyok, hogy megint ott leszünk egy nagy nyári tornán. Jó munkát végeztünk, bízom a sikeres jövőben. 

Alba Torrens: – Rendkívül boldog vagyok, és büszke erre a csapatra. Az egész tornán nagyon együtt voltunk. Ez az egyik fő erősségünk. A mai meccsen második félidőben minden téren feljavultunk, jobb lehetőségeket választottunk. A védekezés és a támadójátékunk is sokkal jobb volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában