Sportlövészet

2024.02.23. 14:40

Európa-bajnokság – Nyolcan Győrben szereznek kvótát a nyári ötkarikás játékokra

Három-öt érem és egy olimpiai kvóta a magyar csapat felé az elvárás a hétfőn, Győrben kezdődő sportlövő Európa-bajnokságon.

Szabó Gábor

Szeles Szabolcs (balra) alpolgármester átvette Sinka Lászlótól, a sportlövők főtitkárától az Eb-re szóló akkreditációt.

Fotó: Sz. G.

A hét elején Budapesten tartott sajtótájékoztató után ezúttal Győrben is beszámoltak az előkészületekről a hétfőn Győrben kezdődő sportlövő Európa-bajnoksággal kapcsolatban a szervezők. Megerősítették, hogy 41 ország több mint 600 sportolója vesz részt a kontinensbajnokságon, amelyen nyolc – férfi, női puskában és pisztolyban egyaránt két-két – olimpiai kvóta talál gazdára, ugyanakkor egy nemzetből egy számban csupán egy indulási jog szerezhető.

Szeles Szabolcs, Győr sportért is felelős alpolgármestere elmondta: örömteli, hogy újabb nagy rendezvénynek adhat otthont a város.

"Ez az Eb lesz hazánkban az egyik legnagyobb rangú nemzetközi verseny idén. Ráadásul szorosan kapcsolódik a nyári olimpiához, hiszen innen nyolc sportoló szerez kvótát Párizsra. Emiatt minden bizonnyal még nagyobb figyelem összpontosul a versenyre. Ezért is vagyunk roppant büszkék arra, hogy Európa legjobb sportlövőit itt fogadhatjuk."

Sinka László, a Magyar Sportlövő Szövetség (MSSZ) főtitkára elmondta: egy kvótát és összességében 3–5 érmet várnak a hazai csapattól.

"Nem először rendezünk Európa-bajnokságot a városban. Győr először húsz éve volt házigazda, majd 2016-ban és 2018-ban is visszatértek a kontinens legjobbjai. Ráadásul nekem eleve a szívem csücske Győr, hiszen a kilencvenes évek elején még a röplabda-szövetséggel rendeztünk Eb-t, majd nem sokkal későbbtől pedig a kézilabda-szövetséggel megannyi emlékezetes világversenyen voltam a városban. Múltkoriban gondolkoztam azon, hogy szűkebb otthonomon, Százhalombattán kívül Győrben töltöttem el a legtöbb időt" – fogalmazott a szövetség főtitkára.  

A viadalnak az Audi-aréna és a mellette álló Magvassy Mihály Sportcsarnok lesz helyszíne, az alapversenyeket előbbiben, a finálékat utóbbiban bonyolítják le. Az Audi-arénában 90, a Magvassy-csarnokban 10 lőállást alakítanak ki, melyek összértéke 250 millió forint.

Az Eb után lesz még lehetőség kvótáét szerezni. A riói kvalifikációs tornán túl Eszéken a 25 és 50 méter versenyeit rendezik majd meg, június 9-én pedig a világranglista zárása után is osztanak még helyeket Párizsra.

Sinka László elmondta: a Honvédelmi Sportszövetséggel együttműködve bemutatók is lesznek a győri kontinensviadal alatt. A legfontosabb eseményeket, azaz a döntőket az M4 Sport közvetíti.

 

Laczik Zsolt, a Győri LK alelnöke is felelevenítette a húsz évvel ezelőtti, első győri Eb-t.

"Akkor még az egyetemi csarnok volt a helyszín, de mára annyira kinőtte magát a verseny, hogy ott már nem tudnánk megrendezni egy ilyen szintű viadalt. Az, hogy az Audi-aréna és a Magvassy-csarnok ilyen közel van egymáshoz, páratlan lehetőséget nyújt. Sokan irigyelnek is emiatt bennünket. A korábbi győri Eb-ken mindig voltak győri érmesek, így fiam, Laczik Zsolt, később Sike József vagy Boros László. Most azonban nem lesz győri résztvevő, a futócél kategória számára majd nyáron, Plzenben rendezik az Eb-t" – fogalmazott Laczik Zsolt, aki hozzátette: erősítik a pisztolyszakágat is, hiszen Laczik Dávid a juniorok között volt már Eb-3. csapatban, olimpiai számban, ráadásul 35 év szereztek a magyar lövők érmet ebben a számban. Rajta kívül Szurdi Levente is nagy ígéretnek számít.

A győri Európa-bajnokságon jövő hétfőtől szerdáig a juniorok versenyeznek, majd csütörtökön, pénteken és szombaton a felnőttek lépnek lőállásba, a kvótaszerző versenyek február 29-én és március 1-jén lesznek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában