Jegyzet

2024.01.05. 07:47

Százhúszat verő zöld-fehér szív

"Értelemszerűen idén 120 éves az ETO FC lesz, kilenc év után talán újra első osztályú csapattal."

Papp Győző

Az elbeszélés szerint 1904 egyik tavaszi délutánján a Magyar Vagon- és Gépgyár Egyetértés Dal és Társas Körének dalpróbáján legnépszerűbb mókamesterük, Bischoff Ferenc beállított kezében egy „rúgólabdával”, és felkiáltott: „Gyerekek, most már mi is elkezdhetjük!” Az év augusztusában aztán a dalkör kebelén belül a labdarúgók révén meg is alakult a torna osztály, a rövidített változatában ismertebb nevén: ETO.

Az események ettől kezdődően rohamléptekben követték egymást. A Kórház-réti pálya hamar szűknek bizonyult, végül a vállalat vezetése a nagy buzgalom láttán a szeszgyár mögött adott területet egy pálya megépítésére. A győri újság 1906. június 6-án adta hírül: a „Vagongyári Egyetértés” újjáépítette versenypályáját, és 10-én, vasárnap az „Újpesti Törekvés Sportklub” első osztályú csapatával „rúgólabda” mérkőzés lesz. A mérkőzés a győriek számára igen hízelgő 1:1 arányú döntetlent hozott. Az ETO 1908-ban megnyerte a nyugati kerület bajnokságát. Másodízben 1913-ban Budapesten, a kassaiak elleni 2:1-es győzelemmel örvendeztette meg a szurkolókat. Győrött megállt a forgalom, mert hatalmas tömeg várta a csapat eredményét és érkezését.

Azért tartottam fontosnak dióhéjban megeleveníteni az indulást, mert az ETO idén augusztusban lesz 120 éves. Csak egy sportág van, amely kezdettől a jelenig része a klub történetének, ez pedig a labdarúgás. A több szakosztályos nagy klub már a vagongyári éra végére lesoványodott, nota bene napjainkban ott tartunk, hogy Győrött – engedéllyel – összesen öt ETO létezik, a működéséhez használt öt különböző címerrel. Ez olyan, mintha a fővárosban lenne öt Fradi, öt Újpest vagy öt Vasas...

Értelemszerűen idén 120 éves az ETO FC lesz, kilenc év után talán újra első osztályú csapattal. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában