Álláspont

2024.01.26. 07:45

Egy kézfogás és ami mögötte van

A hét egyik híre volt, hogy egy nemzetközi versenyen egy 16 éves ukrán teniszező lány a meccs után kezet rázott orosz ellenfelével.

Szabó Gábor

Ez az a mozdulat, ami miatt áll a bál.

Fotó: Getty Images

Az Ukrán Tenisz Szövetség elhatárolódott a „szörnyű tettől”, majd az ukrán sajtóban megjelent a lány apjának állásfoglalása is.

„Sajnálatos módon a lányom zavarodott volt, túlcsordultak az érzelmei. Automatikusan megrázta az ellenfele kezét. Nem értette a mögöttes összefüggést, hogy az a Hazánkat megtámadó ország képviselője. Ez egyértelműen hiba volt, de Liza már nagyon bánja, és ígéretet tesz, hogy soha többé nem tesz ilyet. Mindig észben fogja tartani, hogy ki kicsoda. Ő valójában lelkes ukrán hazafi, mindig is az volt, és az is marad.”

Megmondom őszintén, engem ez az egész legalább annyira megijeszt, mint maga a háború. Adott két sportoló, akik közül az egyik még gyakorlatilag gyerek, a másik meg pechjére olyan országba született, melynek vezetője háborúsdit játszik. Senki nem kérdezi meg az orosz sportolókat, nekik erről az egészről mi a véleményük. Bár aligha merne bárki is őszintén beszélni az érzéseiről.

Megint bizonyos emberek döntik el, mit szabad gondolni. Nincs apelláta, orosszal például tilos kezet fogni, csak azért, mert orosz.

Nyolcvan-kilencven éve is ugyanígy bélyegeztek meg embereket, mert azok, akik. Mindenki szerint sötét idők voltak ezek – persze ott kicsit többről volt szó, mint a kézfogás tiltása –, mégsem tanultunk az egészből.

Nem szeretném, ha újra itt tartanánk, hogy egyesek akarják a többségnek megmondani, szerintük mi a normális. Aki pedig nem áll be a sorba, pillanatok alatt negatív jelzőkkel illetik. Pedig csak annyi történik, mint a fenti esetben, hogy egy fiatal, ártatlan lélek egyszerűen egy másik sportolót látott a teniszháló túloldalán…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában