Labdarúgás

2024.01.18. 11:33

A 120 éves ünnephez méltó lenne az NB I-be jutás az ETO-nál

Az ETO FC Győr jelenleg a második, feljutó helyen áll a Merkantil Bank Liga NB II-ben, egy nehéz fél év választja el a klubot és a szurkolóit attól, hogy jövő nyártól - kilenc év múltán - ismét élvonalbeli mérkőzéseket rendezhessenek Győrött. Nyilván a kirakatcsapat szereplése a legfontosabb, de ez mellett a tulajdonosok a közeljövőben javítani és bővíteni szeretnék az infrastruktúrát, amelyet már nagyon régen kinőtt az ETO.

Papp Győző

Tóth Miklós bizakodó a jövőt illetően. Fotó: Rákóczy Ádám

A felvidéki Világi család 2022 év eleje óta az ETO FC Győr tulajdonosa. Azóta jelentős szervezeti és személyi átalakulás történt az 1904-ben alapított zöld-fehér klubnál. 

Többek között egy esztendeje Tóth Miklós személyében új klubigazgató irányít.  

Nehéz évet hagytunk mögött, sok fontos feladatot kellett megoldanunk ez idő alatt - kezdi Tóth Miklós. - Kezdjük az NB II-es csapattal, hiszen bárhol szóba kerül az ETO, mindig ez áll a fókuszban. Amikor aláírtam a szerződésemet, a tulajdonos azt kérte, két éven belül kerüljünk fel az első osztályba. Jó úton járunk ahhoz, hogy a célt már idén tavasszal elérjük, de még messze van a bajnokság vége. A második helyen telelünk, ezzel egyértelműbbé vált a tulajdonosi igény is a csapatattal szemben: most harcolja ki az NB I-be jutást. A részéről ehhez minden támogatást és feltételt igyekszik megteremteni. Ősszel összességében jól szerepelt az ETO, de azért  a cél elérése érdekében átalakításra szükség van a játékoskeretben. Eddig távozott Pap Eduárd kapus és valószínű, távozik Keresztes Krisztián is, érkezett Nenad Lukic és kölcsönbe Urblík Norbert, de további változások is várhatók. A fiatalpercek tekintetében a másodikak vagyunk a mezőnyben a Csákvár mögött, ami azt mutatja, bátran támaszkodunk a saját nevelésű játékosainkra. A helyezés értékét szerintem növeli, hogy mindezt egy olyan csapat tudja felmutatni, amely közben nagy célokért, az NB I-ért küzd.

A kirakat mellett természetesen fontos az utánpótlás is: Magyarországon tíz kiemelt labdarúgó akadémia működik, közöttük hatalmas a verseny a tehetségekért.

Azt gondolom, a közelmúltbeli személycserék után sikerült előre lépni az akadémiák közötti rangsorban. Ezt mutatják az eredmények, a különböző felmérések is. Vonzó az ETO játékosának lenni. A közeljövőbeni fejlesztések sorában igyekszünk javítani az akadémia működésének tárgyi feltételein. Jelenleg az ETO Parkban béreljük a Fehér Miklós Gimnázium által használt részt. A terveink szerint a stadion területén egy új épületben kap majd helyet az oktatási intézmény és emellett felújítjuk a jelenlegi kollégiumi szobákat is.

Külön szót érdemel a női csapat, amely hazánkban a legjobbak között van, kétszeres Magyar Kupa-győztes.
"A világon egyre nagyobb figyelmet kap a női labdarúgás, elég csak a FIFA legutóbbi gálájára utalni - folytatja az ügyvezető. - Nagy dolognak tartom, hogy az ETO az eddigi eredményeivel bekerült az IFFHS rangsor Top 200 női klubja közé, így ebben a tekintetben is jegyzett klub lett. Remélem, a lányok folytatni tudják jó szereplésüket itthon a bajnokságban és a kupában. Természetesen náluk is fontos feladat, hogy feljebb zárkózzanak a nemzetközi szinthez."

A stadionfelújítás, az infrastruktúra bővítése a tulajdonosváltás óta napirenden van Győrött.

"Győrbe érkezésemkor meghatároztuk a főbb feladatokat, ezekben előkelő helyen szerepelt a stadion felújítása. Magam is nagyon meglepődtem, hogy az ETO Stadion milyen rossz állapotban van.  Az első körben szeretnénk bővíteni a pályák számát, mert ennyi csapatnak kevés a jelenlegi edzési lehetőség. A várossal közösen keressük a legjobb megoldást. A korábban felmerült műjégpálya melletti terület kicsi legalább egy szabályos méretű játéktér kialakításához is. A legfrissebb elképzelés szerint a likócsi városrészben kapunk területet, ahol több pályát és egy öltöző, kiszolgáló épületet tudunk létrehozni. Elkészültek a koncepció tervek a stadion átalakítására, ha ezek megvalósulnak a stadion jobban megfelel majd a szurkolói igényeknek. Ha feljutunk az élvonalba, a vendégszektort fedett helyen kell kialakítanunk, erre a keleti lelátó alkalmas lesz bizonyos javításokkal, felújításokkal. A megújulás első eleme az új eredményjelző felállítása volt, a többi rész tervezési fázisban van. Amennyiben minden feltétel adott lesz, akkor megkezdődhet a munka."

Az ETO FC idén ünnepli fennállásának 120. évfordulóját, mint ahogy a társklub DAC 1904 is, így olyan közös programokat is terveznek, amelyek Győrben és Dunaszerdahelyen egyaránt érdekesek lehetnek.

"Több színvonalas eseménnyel, közös programmal szeretnénk méltóképpen megünnepelni a százhúsz esztendőt, amikor végleges lesz az ünnepi műsor, akkor hozzuk majd nyilvánosságra" - említette végül Tóth Miklós.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában