Női kézilabda

2023.12.09. 08:59

A műtéttel a fél arca is lebénulhatna a Győri Audi ETO játékosának

A Győri Audi ETO KC svéd válogatott beállósa, Linn Blohm alig több mint tíz évvel ezelőtt robbant be a kézilabda élvonalába. Most a Sportbladetnek arról beszélt, hogy születése óta süket az egyik fülére. Elmondta, mi a probléma, és miért nem próbálta meg megoperáltatni a bal fülét.

Kisalföld.hu

Linn Blohm jelenleg a világbajnokságon Svédország színeiben küzd, szombaton este éppen Magyarország ellen.

Fotó: Jesper Zerman

Megmagyarázza, miért nem próbálta megműttetni a süket fülét – szemlézte a cikket a daniasport.hu.

“Akár a fél arcomra lebénulhatnék” – mondja a klasszis.

“A külső fülemben lévő rendellenességgel születtem. Tehát nincs hallójáratom, de a belső fülem teljesen normális, így ha lett volna hallókészülékem, akkor hallottam volna” – meséli, hozzátéve: “Ez mindig is a részem volt, és nem tekintettem fogyatékosságnak vagy valami negatív dolognak. De egy nagy helyen, például egy kézilabdacsarnokban, ahol sok ember és zaj van körülöttem, nagyon nehéz számomra, hogy halljam, amit az emberek mondanak.

A hallójáratot meg lehetne operálni, de mivel a középfülben rossz a csontváz, az orvosok nem merik megtenni, mert egy ideg megbéníthatná Blohm fél arcát, és ezt persze nem akarja.

Próbáltam hallókészüléket, de csak idegesített. Nem tudtam vele például edzeni sem. Évek óta nem foglalkoztat a műtét lehetősége, noha az orvostudomány rohamosan fejlődik, és most már lehetséges lenne anélkül megműteni, hogy az arcbénulást kockáztatnák.

„Tizenhárom éves koromban megműtöttek, hogy külső fület csináljanak. Csontot vettek a bordáimból, de fertőzéseim lettek, és attól féltek, elveszítem az egész fülemet. Most már nem néz ki olyan jól, mint azelőtt, mert a fertőzés felemészti a porcot. Ugyanakkor eldöntöttem, ha valamit csináltatok a fülemmel, akkor az a karrierem után lesz. Jó lenne például, ha a hajamat a fülem mögött tudnám tartani” – mondta Linn Blohm.

Az Audi ETO játékosa soha nem próbálta elrejteni a betegséggel született fülét.

“Kiskoromban soha nem piszkáltak miatta, még csak meg sem szólalt senki, egyáltalán nem is kommentálták. A fülem és a hallásom az első dolog, amiről én is beszélek az embereknek, amikor egy új csapathoz kerülök.

Nyíltan akarok beszélni róla, és nem akarom, hogy a csapattársak azt higgyék, lenézem őket, amikor éppen nem hallom őket. Elfogadom azt, ami vagyok és ahogy kinézek.

Ez vagyok én. Jó megmutatni, ki is vagyok” – vallja Blohm, aki fontos példakép lehet, különösen a fiatalok számára.

Linn Blohm még a világbajnokság előtt beszélt arról is a svéd sportújságnak, hogy bár Győrbe kisfiával érkezett, de azóta rátalált a szerelem. Boldog, és kiegyensúlyozott mert számíthat párjára Robinra, aki válogatott csapattársának Jenny Carlsonnak a testvére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában