Egy tanítvány mindig tanítvány marad

2023.07.06. 09:21

Találkozó a mester nélkül - Várnagy Andrásra emlékezve

kisalföld.hu

Az emlékezők. Álló sor balról: Csákó Tamás, Nagy Mihály, Rédli Károly, Gyöngyösi Jolán, Kormos Kálmán, Fehér Gyula, Borbély Zsolt, Jager János, Szemán György, Alföldi Zoltán, Csicsics Tamás, Merczi Miklós, Németh Zsolt, Temes György, Kovács Zsolt, Varga Lajos, Kiss Tibor, Kozma Imre, Kuti József, Somogyi Gábor, Gyömörei Tamás. Guggoló sor: Bahil Péter, Kothencz Péter, Liszácz Mihály, Molnár György, Gál István, Ondrej János, Balogh Gábor, Boroznaki Zsolt, Papp István. A képről hiányzik: Máté László, Berta József, Benkovics Gábor.

Hagyományosan minden nyáron megtartják éves találkozójukat a Széchenyi István Egyetem egyetemi labdarúgó-bajnokságot nyert csapatai, labdarúgó öregdiákjai.

Fotó: jamada.hu

A főiskola, illetve egyetem több mint öt és fél évtizedes működése alatt öt labdarúgó Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságon nyertek aranyérmet, bajnoki címet a fiúk. Az elsőt és a legfontosabbat 1977-ben, Balatonalmádiban. A döntő focilabdája az „aranyos meccs” után gyorsan eltűnt, pedig mindkét csapat tagjai kitartóan keresték. A kultikus labda 2021-ben, a szokásos júniusi focis találkozón került elő. A mester, Várnagy András a 78. születésnapjára készített egyedi, minden öregdiák csapattag által aláírt mezzel együtt vehette át a 43 évvel ezelőtt használt labdát. Ez volt a tisztelt csapat tagjai körében megült utolsó „plenáris” születésnapja. A következő aranyérmet 1978-ban, már Győrben, a Körtöltés úti pályán, címvédőként szereztük meg. 1980-ban újra aranyos lett a csapat. Négy éven belül három bajnoki címet nyert a Várnagy András által felkészített gárda. Az 1970-es évek végének egyetemi fociját a frissen Győrbe költöző Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola határozta meg. Ezt a sikerkorszakot megismételni már nem sikerült, de egy újabb bajnoki cím még született 1989-ben, majd 10 év múlva, 2002-ben Horváth Tamás irányításával az ötödik bajnoki cím következett.

A hagyomány: a találkozó délutánján a Körtöltés úti sporttelepre folyamatosan érkeztek az egykori csapattársak, régi főiskolás öregdiákok. Néhányan családdal jöttek, feleségük, gyerekeik társaságában. Kuti József tanár úr lendületes barátként, Gyöngyösi Jolán régi emlékeket felidéző, barátságos hátteret adó szervezőként köszöntötte az érkezőket. Négy évtized után, a találkozók sorozatában most első alkalommal hiányzott a mester, a sikerek előkészítője, a tradíció éltetője, Várnagy András.

Fotó: jamada.hu

Az egyetem mai napig folyamatosan működő hagyománya a focisták találkozója. A nosztalgia, az emlékek felidézése minden pillanatban jelen van, mégis azt érezzük, hogy a régi focisták nem a múltba révednek. Sporttársak, érdeklődő kollégák, barátok, a jelenben is. S főként sikeres karriert építő barátaink.

Bandi bá't, a nyugalmazott testnevelő tanárt, régi edzőjüket mindig is mesterükként köszöntötték. Hiába telt el 30–40 év, a tisztelet a régi volt. Egy valami változott: most a Győrött, a gyárvárosi katolikus templom melletti urnafalnál kezdődött a találkozó.

Mintha ismét 1977-ben járnánk – írtuk többször is a szokásos megállapításainkat a találkozókról. 

– Egy tanítvány mindig tanítvány marad – mondja erre Kuti tanár úr.

Szöveg: Winkler Csaba

Fotó: Könczöl János és Winkler Csaba

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában