Női kosárlabda

2023.07.25. 16:08

Megvan az első tengerentúli győzelem az UNI Győr kosarasa, Cyesha Goree számára

Kisalföld.hu

Cyesha Goree nagy álma vált valóra a WNBA-szerződéssel.

Meglepte a Washington Mysticstől júliusban kapott szerződésajánlat – nyilatkozta a női NBA-ben szereplő csapat amerikai születésű magyar válogatott játékosa, Cyesha Goree újságíróknak a Phoenix Mercury ellen megnyert mérkőzés után.

A WNBA-csapat mezében lejátszott harmadik mérkőzés után elmondta, hogy jól érzi magát, hiszen nagyon családias hangulatú közösségbe került az átmeneti, sérülés miatti szerződéssel. A megkeresés alig két héttel az Európa-bajnokság után érkezett, és nagyon gyorsan ment minden, hiszen ahhoz képest, hogy felhívták, a "következő gépen" már úton is volt Washingtonba – részletezte a szerződtetését.

"Jó érzés itthon lenni, amikor a család és itteni barátok is ki tudnak jönni szurkolni" – tette hozzá, ugyanakkor megállapította, hogy hazajött ide, és hazamegy Magyarországra is, hiszen mindkét helyen család várja és barátok.

A honosított magyar válogatott játékos elmondta, hogy életében először szerepelhet WNBA-csapatban, hiszen mielőtt Európába szerződött, próbajátékon és edzőtáborban az amerikai profiliga közelében volt ugyan, de pályára élesben, szezonban nem lépett.

Lenyűgöző érzésnek nevezte, hogy az idei Európa-bajnokságon pályára léphetett a magyar válogatottban, aminek minden pillanatát élvezte. Hozzátette, hogy a stáb minden tagjára, az edzőktől, a játékosokig mindenkire nagy szeretettel gondol, és elmondása szerint amikor megkapta a szerződést Washingtonba, sokan gratuláltak neki a csapatból, köztük Kiss Virág, Dubei Debóra, és a szövetségi kapitány Székely Norbert is.

Hozzátette, hogy hiányoznak neki a magyarországi társak, de most az itteni munkát akarja ellátni megfelelően, és két hónapon belül velük is újra találkozik.

A győztes mérkőzést úgy értékelte, hogy a Washington Mysticsnek nagyon kellett a győzelem hazai pályán az elmúlt két kemény és vesztes mérkőzés után. A következő három összecsapás idegenben lesz, Minnesotába, Dallasba és Atlantába utaznak a következő napokban.

Cyesha Goree jelezte, hogy a mérkőzést a Minnesota Lynx csapatával izgatottan várja, különösen Nina (Nikolina) Miliccsel a találkozást, aki korábban csapattársa volt. Jó lesz a pályán ismerős arcokat látni, másfelől nem lesz könnyű, mert jó csapatról van szó – mondta. Hozzátette, hogy a szintén Minnesotában játszó Juhász Dorkával még nem volt alkalma mérkőzésen találkozni, és várja, hogy néhány szót váltson vele, esetleg magyarul.

Azt is elmondta, hogy a Washington csapatában szerzett tapasztalatokat mindenképpen hasznosítani fogja, amikor visszatér Magyarországra.

"A csapatban a padon olyan All Star játékosok ülnek mellettem, mint Elena Delle Done, a kosárlabda hírességek csarnokának következő tagja" – jegyezte meg. Hozzátette, hogy a Phoenix elleni mérkőzésen Brittney Griner volt az ellenfél keretében, de a saját csapatában is a legjobbak vannak, akiktől lehet tanulni, és akik már nagyon sokat fektettek a játékba.

Eric Thibault vezetőedző a Phoenix elleni mérkőzés utáni sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Cyesha Goree a csapattaktikának megfelelően hatékonyan vett részt az ellenfél legeredményesebb játékosa, Brittney Griner semlegesítésében.

Az edző elmondta, hogy a szerződtetéskor azért esett a magyar válogatott játékosra a választása, mert tudta, hogy formában és játékban van az Európa-bajnokság miatt, és ismeri Cyesha Goree egykori egyetemi csapatának edzőjét, aki szintén ajánlotta őt.

"Nagyszerű munkát végez, követi a kidolgozott játéktaktikát, csak akkor dob kosárra, amikor kell – értékelte játékosát. – Nagyon okos játékosról van szó, aki jól illeszkedik csapatba és az elképzelésbe, érti, mit szeretnénk megvalósítani csapatként" – fogalmazott az edző. Hozzáfűzte: a játékos gyorsan tudott alkalmazkodni, különös tekintettel arra, hogy egy sérülés miatt megüresedett posztra átmeneti szerződéssel érkezett a Washington Mysticshez.

Cyesha Goree számára a Phoenix Mercury ellen 84–69 arányban megnyert mérkőzés volt az első győzelem a WNBA-ben, az amerikai női kosárlabda-bajnokságban. A Mystics két hazai pályán elszenvedett vereség után a Brittney Grinerrel érkező Phoenix Mercuryt magabiztosan győzte le. A következő mérkőzésen, szerdán Minneapolisban a Juhász Dorkával felálló Minnesota Lynx lesz a Washington ellenfele. A két csapat a bajnoki tabellán egymás közelében áll a középmezőny első részében.

A másik "győri" játékos is nyert – Az ősztől szintén az UNI Győrben kosarazó Diamond Miller és a Minnesota Lynx zsinórban 6 vereséggel kezdte a szezont, azóta azonban 10 győzelem és 6 vereség áll a neve mellett. A nyugati konferenciában harmadik, összesítve pedig a jelenleg rájátszást érő hetedik helyen áll a csapat. Diamond Miller kisebb bokasérüléséből felépülve már 14 mérkőzésen lépett pályára, melyeken 12,1 pontot, 3,9 lepattanót, 2,4 asszisztot és 1,2 labdaszerzést átlagolt. Legutóbb Juhász Dorkával együtt vitték a hátukon csapatukat a Los Angeles Sparks elleni győzelem alkalmával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában