Kerek évszázad

2023.06.22. 21:53

Világbajnokkal tartottak könyvbemutatót a levéli sport száz évéről - fotók

A levéli sport 100 éve című könyv ünnepélyes bemutatójával vette kezdetét az a négy napos programsorozat, melyen Levél sportélete egy évszázadát ünneplik meg. A csütörtöki eseményen Sastin Marianna világbajnok birkózó a helyi óvodának, Sipos Lilla pedig jótékonysági célból adott át egy-egy mezt.

Mészely Réka

Zsúfolásig telt csütörtökön este a levéli kultúrház: négynapos rendezvénysorozat nyitányaként mutatták be A levéli sport 100 éve című könyvet, melyben sok-sok helybeli is szerepel. A jó hangulathoz a helyi nyugdíjas egyesület táncosai is hozzájárultak produkcióikkal.

– 100 év. Vagy, ha jól megnézzük, inkább 110, mert 1913-ban a lövészklub megalakulásával kezdett kibontakozni a sportélet Levélen. Majdnem két emberöltő – kezdte köszöntőjét Babai Dezső, a Levél Községi Sportegyesület elnöke. Mint elmondta, kezdetekben csak a lövészklub működött egyesületi keretek között, ám a település létszámának gyarapodásával más igények is előtérbe kerültek.

– Bár nem egy időszakban, de összesen 10 szakosztály működött, illetve működik a mai napig is, amire rendkívül büszkék vagyunk, hisz a környező kisebb-nagyobb települések sem dicsekedhetnek ennyi szakosztállyal. A lövészek után megalakult a labdarúgó, majd későbbekben létrejött az erőemelő, a judó, az asztaltenisz, a darts, a karate, a sakk, az íjász és a sárkányhajó szakosztály, igaz nem mindenik működött szakosztályként – sorolta az elnök, aki szerint azért is maradhatott fenn ennyi ideig ez a közösség, mert mindig voltak és vannak a sportnak elhivatott vezetői, tagjai, támogatói, sportolói és közösségért tenni akaró emberek.

 

Babai Dezső büszkén említette a levéli kötődésű nagy egyéniségeket, mint a második világháború után dr. Béli Miklós nemzetközi sakkmestert, aki a moszkvai olimpián csapatban harmadik helyezést ért el vagy Weintrager Ferenc, aki az erős ember viadalokon vitte Levél jó hírét. A mai nemzedékből az első női birkózó világbajnok Sastin Marianna, a hatvanhétszeres magyar válogatott Sipos Lilla és Weisz Szilvia, míg a legfiatalabbak közül Kozselka Patrik, aki a karate világbajnokságról ezüst- és bronzéremmel tért haza.

Babai Dezső arra is kitért, hogy az egyesület infrastruktúrája, tárgyi felszereltsége fokozatosan fejlődik: „Nyugodtan mondhatom, hogy szép volt a múlt, de a jelen is az, a jövő építése, szépítése rajtunk és az utánunk következő korosztályokon múlik!”

 

A könyv születéséről Tuba László szerző, Böröndi Lajos kiadó és Dorfinger Károly alpolgármester, korábbi egyesületi elnök beszélgetett. Számukra Kiss Béla polgármester önkormányzati elismeréseket és díszoklevelet adott át.

A faluvezető szerint a levéli közösség minden jó célért összefog, ahogy tette ennél az óriási munkánál is, melyre a Leader-pályázaton 1,6 millió forintot nyertek.

A könyvben érdekesség, hogy nem csak a sportágakat mutatják be, azokat a sportolókat, akikre büszkék, hanem olyan családokat, akik akár több generáción keresztül is tettek a helyi sportéletért.

– Egy ilyen kis faluból is el lehet jutni a világ tetejére – emelte ki Sastin Marianna, aki egy mezt adott át a helyi óvodának. Sipos Lilla pedig az utolsó magyar klubnál viselt mezét hozta el az eseményre, melyet a napokban elárvereznek, és a mosonszentmiklósi Balázs Bence javára ajánlják fel az összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában