Magyar sikereket várnak

2023.02.17. 11:49

Shotokan karate világbajnokságot rendeznek Győrben

Augusztus utolsó hétvégéjén a győri Audi-arénában és az Olimpiai Sportparkban rendezik meg a shotokan karate világbajnokságot.

Szabó Gábor

Sajtótájékoztatón jelentette be Dézsi Csaba András, Győr polgármestere (középen), Kancho Nobuaki Kanazawa, a Shotokan Karate-Do International Federation japán elnöke (jobbról a harmadik) és Lovász György, Shotokan Karate-Do International Federation magyarországi szövetségének elnöke (balról a harmadik), hogy augusztusban Győrben rendezik meg a szakág világbajnokságát és a világkongresszusát.

Fotó: Rákóczy Ádám

Az eseményt jó előre felvezető sajtótájékoztatón Dézsi Csaba András, Győr polgármestere elmondta: "Nekem, mint küzdősportban felnőtt embernek nagy megtiszteltetés, hogy ilyen világbajnokságnak adhatunk otthont. Úgy tudom, hasonló esemény még nem volt hazánkban. Annak idején én is jártam Pécsen a Hungária-kupán, néztük a japán válogatott edzéseit, az egyik edzésnaplómat a minap elővettem, és meg is találtam az aláírásaikat, mert gyűjtöttük azokat. A karate nagy hagyományokkal rendelkezik nálunk is, reméljük, lesznek magyar érmesek Győrben. Azért is fogadtuk örömmel ezt a rendezvényt, mert az elmúlt másfél évtizedben komoly sportos infrastruktúra épült Győrben. Most ugyan kicsit nehezebben, döcögősebben mennek a dolgok, de az ilyen rendezvényekre nagy szükség van."

Kancho Nobuaki Kanazawa, a Shotokan Karate-Do International Federation japán elnöke is bizakodóan nyilatkozott: "Nagyon örülök, hogy augusztusban Győrben rendezhetjük meg a világbajnokságot. A szövetségünket 1978-ban alapították, három évente rendezzük meg a vb-t, ez a tizennegyedik lesz a sorban. A világ sokat változott, komoly problémákkal kell szembe nézni az elmúlt években, ezért is bír még nagyobb jelentőséggel ez a világverseny, mely mellett egyidejűleg egy világkongresszust is megrendezünk."

 

Lovász György, a Shotokan Karate-Do International Federation magyarországi szövetségének elnöke szerint a legjobb helyre került a vb: "Nagyon örülünk a lehetőségnek, azt gondolom, méltó helyen tudjuk megrendezni a világbajnokságot. A napokban Nobuaki Kanazawával bejártuk a helyszíneket, és ő is nagyon elégedett volt. Olyan nagy városok után lesz Győrben a vb, mint Tokió, Sydney vagy Jakarta. A legnagyobb érdeklődést és támogatást Győrből kaptuk, így augusztus utolsó hétvégéjén nagy örömmel látjuk vendégül a mintegy kétezer sportolt, akik 60–65 országból érkeznek. A verseny hetén egyébként bíró- és szakmai képzés, szeminárium, valamint danvizsga is lesz. A versenyzők katában, ami a formagyakorlatot jelenti és kumitében, azaz küzdelemben mérik össze tudásukat, erejüket. Lesz egyéni és csapatverseny is. A válogatottunk felkészítése már megkezdődött. Bizakodóak vagyunk, hiszen tavaly a hollandiai EB-n tizenhárom arannyal, három ezüsttel és három bronzzal az éremtáblázat második helyén végeztünk."

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a győriek ingyen tekinthetik majd meg a versenyeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában