Testépítés

2023.01.02. 13:29

Profi kártyára gyúr dr. Kincs Petra, győri szájsebész

A győri dr. Kincs Petra sokféle sportot űzött már életében, néhány évvel ezelőtt talált rá a naturális testépítésre és azonnal beleszeretett. Azóta eredményesen szerepel világbajnokságokon, a sportág olimpiáján és örömét leli abban, amit csinál.

Papp Győző

Megjelenésében leginkább fitneszmodellre emlékeztet: magas, karcsú, látszik rajta, hogy megdolgozott az izmaiért, Gondolom, hogy a férfiak érdeklődését nem csak a színpadon kelti fel, ha úgy hozza az élet.Dr. Kincs Petra elfoglalt nő, 2005. szeptember 1-je óta dolgozik az első munkahelyén, a győri Petz Aladár-kórház arc-, állcsont- és szájsebészeti osztályán. Szakorvosként magánrendelést is fenntart, ezeken kívül a rendszeres edzések kitöltik az idejét. A hétvége viszont szent, az a családé. 

Dr. Kincs Petra a  győri Petz Aladár kórházban dolgozik szájsebészként. Fotó: Rákóczy Ádám  

„Hatéves korom óta síelek, görkorcsolyázok, teniszezek és squashozok. Gimis koromban társastáncra is jártam, ez mellett aerobikoztam, TRX-eztem, szóval sok mindent kipróbáltam, mire rátaláltam a jelenlegi sportágamra – mondja magáról dr. Kincs Petra. – A szüleim nem akarták, hogy testépítésben versenyezzek, megpróbáltak lebeszélni róla, de már megbarátkoztak vele. Az edzések mellett beszippantott a versenyek légköre. A testépítésből csak a naturál változat érdekel, minden önsanyargatás nélkül végzem a gyakorlatokat. Izmokat viszont kell felpakolni rám, hogy legyen esélyem a különböző megmérettetéseken. A régi sportjaimról azonban le kellett mondanom, mert csak a konditermi edzés engedélyezett, sajnos még biciklizni is tilos.” 

Csonka Eszter edzővel három éve kezdett el komolyabban készülni, majd versenyekre járni. 

„Az edzőm párja, Baross László is sokat segít a munkában, rajtuk kívül Farkas Heni a színpadi pózolásra tanít. Mondhatom, hogy egy teljes edzői csapat segít nekem. A különböző tornákon több kört kell teljesíteni a színpadon fürdő- és sportruhában, estélyiben. A fellépéseket pontozza a zsűri. A legjobb tízben már jó végezni, de nálam mindig a top öt a cél. Többnyire sikerül is, sőt, inkább a dobogó felsőbb fokán szoktam állni.” 

Az INBA és IBFF rendezvényein is indul. A nagyobb idei élményei közé tartozik a firenzei világbajnokság, valamint a legjelentősebb, az évente Las Vegasban megrendezett Natural Olympia. 

„Fantasztikus volt a repülés, kárpótolt az időeltolódás okozta nehézségekért. Harminckilenc ország vett részt az olimpián, ami a legmagasabb szintet jelenti nálunk. Angolul, németül, spanyolul beszélek, élveztem, hogy könnyedén tudtam kapcsolatokat teremteni. Vittem magammal a kajámat, mert a versenyek előtt nekünk már minden ki van dekázva. Számomra a csirke, pulyka, hal hármas a nyerő, innivalónak pedig a víz, a zöld és a csalántea. Mindent meg lehet szokni, karácsonykor kipróbáltuk a bejglit teljes kiőrlésű lisztből, az is nagyon finom volt. Olykor megkérdezik tőlem, hogy ebben a sportágban mi a fontosabb, az edzés vagy a táplálkozás. A felkészülés végén hatvan-negyven százalék az arány a diéta javára. A szálkásítás időszaka a legnehezebb: ekkor tilos a só, a szénhidrát és a víz bevitele. Orvosként is mondhatom, ez elég vesegyilkos tempó. Sok lemondással jár a munka, de megéri.” 

Edzőteremben mindig készülhet a versenyekre. Fotó: Csapó Balázs 

A csinos sportolónő azt mondja, azért nem kell mindig lemondani az étkek élvezetéről, néha lehet vétkezni is. Ebben az időben egy-két pohár száraz bor vagy pezsgő is fogyasztható. 

„Jelenleg az amatőrök között a masters kategóriában versenyzek – említi magáról a 40 éves testépítő. – A célom, hogy idővel megszerezzem a profi kártyát. Las Vegasban két ezüst- és egy bronzérmet szereztem. Csak egy kis lépésre voltam a kártyától, ugyanis az első helyezettek automatikusan megkapják. Jó lenne, ha sikerülne, mert a Mr. Olimpián már csak ezzel lehet indulni, a naturálon viszont nem. Számomra fontos a tiszta sport, ezért doppingtesztet végeztetek minden versenyemen. Száz eurót kell érte fizetni, de ezzel én is védve vagyok.” 

Lav Vegasban magyar zászlóval az eredményhirdetésen.


 

Dr. Kincs Petra idei eredményei
PCA Székesfehérvár, 4. hely; IBFF International Body Show, két kategóriában 3. hely; European Natural Cup (Pozsony), 3. hely; INBA Grand Prix Mosonmagyaróvár, 1. hely, két 2. hely három kategóriában; Krypta Trófea, 3. hely; INBA világbajnokság, Firenze, 3. hely; Herkules Trófea, Nagyvárad, 1. hely és 2. hely két kategóriában; INBA Hungarian Elite Tour, 2. hely, 5. hely két kategóriában; INBA Európa-bajnokság, 3. hely, 5. hely két kategóriában; INBA Natural Olympic, Las Vegas, 2 ezüstérem, 1 bronzérem, 5. hely. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában