SVSE

2022.07.06. 18:08

Legenda emlékezete: Csányi Tamás a nemrégiben elhunyt legendás futballista, Sift Tivadar élettörténetét idézte fel

A Soproni VSE elkötelezett híve, a klub múltjának jó ismerője Csányi Tamás, aki nemrégiben még azzal a gondolattal is kacérkodott, hogy megírja a tavaly volt 100 éves patinás klub krónikáját. Az SVSE elég zilált jelene miatt azonban letett a szándékáról, de 1956-tól szinte a legutóbbi időkig összegyűjtötte a lila-fehérek valamennyi mérkőzését, de a korábbi évtizedekről is vannak jeles ismeretei.

kisalfold.hu

Sift Tivadar és Jabronka Béla egykoron együtt az SVSE-pályán. Fotó: sopronitema.hu

Ezúttal egy nemrégiben elhunyt legendás futballista gazdag élettörténetéből elevenített fel töredékeket. 

„Sift Tivadar, Tutu vagy Tutu bácsi, ahogy a soproni labdarúgóbarátok emlegetik, 1936-ban született az erdélyi Meggyesen. 1946-ban már az SVSE labdarúgója volt, s a klubhoz egész pályafutása során hű maradt. Játszott azokban az években is, amikor a csapatot a kor szellemének megfelelően Lokomotívnak, majd Törekvésnek hívták. Már húszévesen kulcsembere volt az 1956 után újjászervezett NB II-es gárdának” – kezdte Csányi Tamás. 
Sift Tivadar 1957. március 17. és 1967. október 1. között másod- és harmadosztályú találkozókon viselte a lila-fehér mezt. 

Sift Tivadar és Jabronka Béla egykoron együtt az SVSE-pályán. Fotó: sopronitema.hu

„Kemény, de sportszerű balhátvéd volt, aki nem vallott szégyent a balfedezet posztján sem. Azokban az időkben játszott, amikor hétről hétre több ezer szurkoló látogatott ki a klub otthonába, a hajdani Postás-, majd a megújuló Rákóczi-pályára. Pályafutásának legemlékezetesebb mérkőzését 1961. június 25-én játszotta, amikor a harmad- osztályú bajnokság utolsó fordulójában a MÁV DAC látogatott Sopronba. A találkozó tétje nem volt kevesebb, mint a bajnoki cím megszerzése, a másodosztályú tagság kivívása.” 

A Kormos – Rácz, Ferencz, Sift – Polgár, Király – Csete, Rajnai, Ferling, Kiss, Szabó összeállítású csapat 7000 néző előtt Király (2), Polgár (2) és Szabó góljaival 5:1-re győzte le a győri kék-fehéreket. 

„A találkozó végére a városi fúvószenekar is megérkezett, hogy köszöntsék az újdonsült bajnokot, így méltó módon sikerült megünnepelni az egyesület negyvenedik születésnapját.” 

Később Sift Tivadar 15 esztendőn keresztül vezetőként, edzőként szolgálta szeretett csapatát, s az, hogy napjainkban is létezik az SVSE, nem kis részben neki is köszönhető: 1978-ban, az SKSE és a Textiles fúziója után a romokból kellett újjáépíteni a klubot. Ennek a munkának Borsos István, Molnár Jenő és Bodnár Alajos segítségével ő volt a fő részese. 

„Kitartó munkájának és kiváló szellemiségének köszönhetően alakult olyan csapat a hajdani ifjúsági és tartalék játékosokból, mely néhány tapasztalt régi harcossal kiegészülve, két esztendő leforgása alatt két bajnokságot nyert, ezáltal az SVSE visszakerült a labdarúgásunk térképére. Sift Tivadar június 4-én a legendák világába emelkedett” – említette végül Csányi Tamás. 

Búcsúztatás - A 87. évében elhunyt Sift Tivadar búcsúztatását július 9-én 10 órakor tartják Sopronban, az evangélikus templomban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában