Száguldás a rózsaszín trikóért

2022.05.03. 08:57

Jön, jön a Giro mezőnye - mutatjuk a pénteki útzárakat, Komárom-Esztergom megyében több órás várakozásra kell számítani

A kerékpárverseny miatt több órás várakozásra is számíthatnak a járművezetők május 6-án - közölte a rendőrség.

kisalfold.hu

Két éve elmaradt a járvány miatt, most biztosan hazánkba érkeznek a világ legjobb bringásai. Fotó: MW-archívum

Fotó: Katona Tibor

Idén május 6. és 8. között Magyarországon rendezik meg a Giro d’ Italia kerékpáros körverseny, I. szakaszát, mely 2022. május 6-án Komárom-Esztergom megyén is áthalad.

1000 fős karaván

A profi nemzetközi kerékpárversenyen 23 csapat 184 versenyzővel vesz részt, őket szerviz kocsik, mentő autók, mentő motorosok, zsűri autók, média járművek, motoros útvonalbiztosítók, rendőrmotorosok kísérik, körülbelül 1000 fő.

A kerékpárosok átlagos sebessége 40-50 km/h, ami azonban az útvonal egyes szakaszain elérheti a 80-90 km/h-t is. A versenyzők a rendőri biztosításra és a motoros biztosítókra hagyatkoznak, a közúti jelzéseket nem figyelik. Veszélyhelyzet esetén a motoros biztosítók zászlóval és síppal adnak jelzést a versenyzőknek a kikerülési irányról.

A pénteki útvonal Komárom-Esztergom megyében

A verseny 12 óra 20 perckor  Budapestről rajtol, majd a 1105-ös úton, Zsámbék irányából 15 óra 30 perc körül érkezik Komárom-Esztergom megyébe, és a Szomor – Bajna – Tát útvonalon, a 10-es, a 117-es és a 11-es számú főút igénybevételével előre láthatólag 16 óra 15 perckor érkezik Esztergom városába. Innen végig a 11-es főúton halad: Táti út – körforgalom – Kossuth Lajos út – Rákóczi tér – Bajcsy-Zsilinszky út – Majer István út – Bazilika – Iskola út - Dobozi Mihály út – Visegrádi út. A Bazilika után, az Iskola úton lesz egy sprint szakasz, ahová a szervezők kaput és kordonokat építenek. Esztergom lakott területét elhagyva, a 11-es főúton halad tovább – Szamárhegy – Basaharc – Pilismarót – Dömös – településeken át, majd Pest megyében folytatódik a verseny.

Esztergom történelmi negyedét is érintik a versenyzők pénteken.

Teljes útzár a versenyetapon

A kerékpárverseny útvonalán 2022. május 6-án 12 óra 40 perc és 18 óra között teljes pályás útzár lesz, melynek időszaka a versenyzők haladási sebességétől függően változhat. A verseny útvonalán, az úttesten, vagy az út szélén ne parkoljanak járműveikkel. A tiltott helyen megálló járműveket a rendezők elszállíttatják!

Torlódások várhatók

A forgalomterelések következtében jelentős torlódásra kell számítani a lezárt útszakaszok környezetében is. A fentiek miatt előfordulhat, hogy a közlekedő járműveknek 2-3 órás, esetlegesen azt meghaladó idejű várakozásra is számítaniuk kell.

"Kérjük, hogy a verseny előtt és ideje alatt – amennyiben tehetik – ezeken az útvonalakon ne induljanak útnak, illetve más útvonalat válasszanak. Az időjárásra és a hosszú várakozási időre tekintettel megfelelő mennyiségű ivóvizet tartsanak járműveikben.

A megkülönböztető jelzést használó járművek elhaladását a közlekedésbiztonság szem előtt tartásával biztosítjuk. Kérjük, hogy közlekedésükkel segítsék a verseny zavartalan lebonyolítását, és egyben köszönjük megértésüket" - közölte a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában