Győri zászló lengett Isztambulban

2020.08.24. 07:07

A kisalföldi láb nélküli úszó teljesítette a veszélyes úszást a Boszporusz-szorosban – videó, fotók

„Amikor a Boszporusz-híd alatt Európa felé fordultam, eszembe jutott, milyen hosszú utat tettem meg az első Balaton-átúszástól mostanáig. Akadtak nehéz pillanatok, az utolsó 20 méteren nagyon küzdöttem az árral szemben, mégis óriási kihívás, élmény volt úszni az Európát Ázsiával összekötő tengerszorosban” – nyilatkozta a Kisalföldnek Patkás Tomi győri paraúszó.

Szeghalmi Balázs

Nem voltak mérgesek a medúzák

„Milyen a Boszporuszban úszni? Jobb, mint ahogy képzeltem. Korábban a porecsi úszófesztiválon többször részt vettem. Az Adria vize sósabb, erősebbek a hullámok az Isztrián és a tenger sem volt olyan koszos a török nagyvárosban, mint amire számítottam. Pár medúzával találkoztam, de nem viselkedtek mérgesen velem” – kezdte a győri paraúszó.

Patkás Tomi vasárnap délelőtt ugrott a Boszporuszba és kevesebb mint két óra alatt átjutott Isztambul ázsiai részéből Európába.

Némi rémület a szervezők arcán

„Hosszasan keresve sem találtam volna jobb kísérőt Kubilay Karahan úrnál, aki a repülőtérről a versenyig mindenben a segítségemre volt. Hosszútávúszó bajnokunk, Mányoki Attila révén a szervezőbizottság egyik tagja, Emre Seven szombaton megmutatta, mire kell figyelni a pályán. Szerencsére az elméletet sikerült átültetnem a gyakorlatba” – mondta Tomi Rocky.

A láb nélküli győri sportolón kívül egyetlen magyar úszó „fért be” a Boszporusz-úszás 2020-as mezőnyébe, míg Tomi mellett tizenkét paraúszó vállalkozott a tengerszoros legyőzésére. „Úszás előtt láttam némi rémületet a szervezők arcán, amikor vetkőztem. Igyekeztem nyugtatni őket, hogy menni fog, átúsztam a Dunát Budapesten és túléltem Porecset is. Ettől függetlenül biztosítottak számomra csónakot, amely kísért a 6,5 km-es úszás során” – hallottuk Tomitól.

Árral szemben az utolsó métereken

„Az úszás első félidejében óriási sodrás segíti az úszókat a Boszporusz-híd felé. Olyan erős az áramlat, hogy integetni alig maradt időm Kubilaynak. Az 1560 méter hosszú Boszporusz-hídnak körülbelül a közepe alatt fordultam Európa felé, ezt javasolta a török szervező és ezt tartottam is. Innentől kezdve rendkívül izgalmas az úszás, a Galatasaray szigetnél nem szabad lesodródni a jelölt pályájáról. Aki itt rosszul manőverezik, letehet arról, hogy két óra alatt célba érjen. A Boszporusz-hídtól árral szemben úsztunk, Európa partját így is jó tempóban közelítettem.

Az utolsó 20 méteren rendkívül erős volt az ár, ekkor nagyon lassan haladtam előre. Paraúszó pályafutásom csúcspontjának tartom az úszást a Boszporuszban. A járvány miatt az úszókat hamar szélnek eresztették, a szervezők gondosan ügyeltek arra, hogy ne verődjön össze tömeg. Pedig ilyenkor népünnepélyt szoktak tartani a cél melletti parkban. Az úszást tanúsító oklevelet is e-mailben kaptam meg” – közölte Patkás Tomi.

A győri paraúszó két isztambuli férfival, akik támogatták Törökországban. A felvétel bal szélén Kubilay Karahan, aki lelkes rajongója a magyar kultúrának, járt már Győrben is, míg a jobb oldalon Emre Seven szervező, aki megmutatta Tominak, hogyan kell tartani a helyes irányt a tengerszorosban.

Városnézés és egy jó haltál

„Hogy töltöd a hazaút előtti utolsó estét Isztambulban?” – kérdeztük. „A kísérőm, Kubilay felvetette, hogy miként szeretnék ünnepelni. Azt kértem tőle, hogy kis városnézés után ennék egy jó haltálat. Azt mondta, hogy nála jobb idegenvezetőt úgy sem találok Isztambulban, a halakra pedig ne legyen gondom” – búcsúzott Patkás Tomi, aki hétfőn korán reggel repül Bécsbe és tervei szerint délelőtt már Győrben lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában