Helyi sport

2019.01.30. 11:45

Róla mintázták A napfény íze főhősét - sem a németektől, sem az oroszoktól nem mentette meg érme az olimpiai bajnokot

Ezen a napon halt meg Petschauer Attila magyar olimpiai bajnok kardvívó, újságíró - munkaszolgálatosként került orosz fogságba. Róla mintázta Szabó István A napfény íze egyik főhősét.

Sem a németektől, sem az oroszoktól nem mentette meg Petschauer Attilát, olimpiai bajnok kardvívónkat a teljesítménye - még a kitüntetés sem, amelyet az 1932-es Los Angeles-i olimpia után kapott. Tagja volt ugyanis az olimpiai bajnok kardcsapatnak ebben az évben - Hitler rá egy évre, pontosan ezen a napon lett kancellár -, egyéniben 1928-ban Amszterdamban második, Los Angelesben ötödik helyezést ért el - írja róla a wikipédia.

 

Forrás: wikipédia

Forrás: wikipédia

Miután befejezte a versenyzést, újságíróként dolgozott Az Est lapoknál. Népszerű figurája volt a két világháború közötti Budapestnek, erről, valamint sportsikereiről a Kanadai Magyar Hírlap cikkében részletesebben is olvashatnak - de közben más készülődött a második világégés.


Bár a Los Angeles-i olimpia után kapott Signum Laudis-kitüntetése mentességet nyújtott neki, 1942-ben mégis behívták a nagykátai munkaszolgálatos központba. Az ukrajnai Davidovkába került. Egy gyakran olvasható téves történet szerint Petschauert munkaszolgálatosként halálra kínozták. Ahogy a Hetek cikkében olvastuk:

 

"Itt (Davidovkában - a szerk.) Cseh Kálmán táborparancsnok, aki lovasként maga is részt vett az 1928-as olimpián, rászabadította az őröket. Kárpáti Károly olimpiai bajnok birkózó mint szemtanú visszaemlékezése szerint a keretlegények a dermesztő hidegben meztelenül felküldték egy fára, s azt parancsolták neki, hogy kukorékoljon, miközben vízzel locsolták, amíg meg nem fagyott."

Hasonló történet szerepel A napfény íze című filmben is, amelynek Szabó István Petschauer Attiláról mintázta egyik főhősét. B. Stenge Csaba hadtörténész levéltári kutatásai azonban cáfolják: 2016-os tanulmánya szerint Petschauer tífuszban halt meg Davidovkában, miután szovjet fogságba esett.

 

Sors Ádám, A napfény íze egyik főhőse. Petschauer Attila sorsa volt a minta. Fotó forrása: Port.hu

Sors Ádám, A napfény íze egyik főhőse Ralph Fiennes alakításában. Petschauer Attila sorsa volt a minta. Fotó forrása: Port.hu


Amerikában 1994 óta évente megrendezik a Petschauer Attila Emlékversenyt (Attila Petschauer Sabre Open), amely az Amerikai Egyesült Államok egyik legrangosabb kardversenyének számít.

 

Ők is hiába szereztek dicsőséget az országnak

Garay János (1889–1945) kardvívó hatéves pályafutása alatt (1924–1930) a magyar kardcsapat tagjaként három olimpiai és két Európa-bajnoki érmet nyert, egyéniben pedig egy olimpiai bronzérmet és egy Európa-bajnoki címet. A német megszállást követően Mauthausenbe deportálták, ahol néhány nappal a tábor felszabadulása előtt halt meg. Kabos Endre (1906–1944) kardvívó két, csapatban szerzett aranyérme mellett az 1936-os berlini olimpiai játékokon egyéni bajnok lett. Hat Európa-bajnoki címe közül kettőt egyéni versenyen nyert. Behívták munkaszolgálatosnak, majd az őt és társait szállító teherautó 1944. november 4-én a Margit hídon felrobbant. A magyar szellemi, művészeti és sportélet veszteségeiről itt olvashatnak bővebben.

Címkék#sport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában