Helyi sport

2016.11.22. 12:57

A Győri Audi ETO elnöke lett a MOB főtitkára

Bartha Csaba váltja a főtitkári poszton Szabó Bencét a Magyar Olimpiai Bizottságnál (MOB). A kétszeres olimpiai bajnokot váratlanul érte a döntés.

A MOB keddi közleménye szerint az elnökségi ülésen született  meg a döntés arról, hogy a mai nappal felmentik Szabó Bencét a  főtitkári pozícióból, és a munkaviszonya a MOB-bal - közös  megegyezéssel - meg is szűnt.    

    

Az elnökség egyben határozott arról, hogy a grémium  mandátumának lejártáig Bartha Csabát, az eddigi  sportigazgató-helyettest, egyben a Győri Audi ETO KC női  kézilabdaklub elnökét nevezi ki főtitkárnak.    

    

A kétszeres olimpiai bajnok kardozó, Szabó Bence 2012 októbere  óta volt a MOB főtitkára.   

    

Szabó Bence az MTI-nek elmondta: váratlanul érte a döntés, de  az élet megy tovább, és tudomásul veszi, hogy nem kívánnak vele  tovább együtt dolgozni.   

    

"A Nemzetközi Vívó Szövetség egyik bizottságába kandidálók, így  ott leszek a moszkvai kongresszuson a hétvégén" - tette hozzá.   

    

Szabó Bencét három hónappal a riói olimpia után menesztették.  Azóta más változás is történt a MOB életében. Az Országgyűlés  november 8-án nagy többséggel megszavazta azt a  sporttörvény-módosítást, amelynek egyik fő célja az egycsatornás  finanszírozási modell gyakorlati megvalósulása, valamint ezzel  összefüggésben az állami és a civil sportigazgatás hatásköreinek  egyértelmű elkülönítése. A jogszabályváltozás értelmében  visszakerül a sportért felelős államtitkársághoz az állami források  tervezése, elosztása, felhasználása, elszámolása és ellenőrzése is.   

    

Amint Szabó Tünde sportért felelős államtitkár akkor elmondta:  a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai munkája - az olimpiai  mozgalommal összefüggő alapfeladatainak és a törvényben  meghatározott további sportszakmai feladatainak az ellátása mellett  - alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók  megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul, s  emlékeztetett rá, hogy a MOB eddigi tagozati rendszerét is  átalakítja a módosított sporttörvény.   

    

Hozzátette: az eddig belső szervezeti egységekként működő  tagozatok önállóvá válnak és az élősport egyes nagy területein  közfeladatokat ellátó köztestületekként működnek tovább. Ennek  alapján az új sportköztestületi struktúrában négy köztestület  működik majd: a MOB, amely továbbra is az olimpiai sportágak, a  Nemzeti Versenysport Szövetség (NVSZ), amely a nem olimpiai  sportágak, a Magyar Paralimpiai Bizottság, amely a fogyatékkal élők  sportjának, valamint a Nemzeti Diák-hallgatói és Szabadidősport  Szövetség (NDHSZ), amely pedig a diák-, hallgatói és  szabadidősportok köztestülete. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában