Helyi sport

2016.09.29. 10:45

Elérzékenyült a kezdőkörben

Csapó Károlyra (64) klubszínektől függetlenül jó szívvel emlékeznek a magyar szurkolók.

kisalfold.hu

A középpályás pályafutása a Soproni Textilesből indult, majd a Tatabányai Bányászban lett ismert játékos. A hetvenes-nyolcvanas években 19-szeres válogatott volt, többek között pengés megoldásait, szabadrúgásait, góljait őrzi róla az emlékezet.


Az 1978-as argentínai és az 1982-es spanyolországi világbajnokságot megjárt labdarúgó azzal is beírta magát a futballtörténelembe, hogy a dél-amerikai vb leggyorsabb gólját szerezte. Ebből az alkalomból egy órát kapott a szervezőktől, amit azonban akkor „elfelejtettek" neki átadni. Szepesi György MLSZ-elnök közreműködésével a japán cég három évvel később pótolta az órát.


Az argentinoknak lőtt gólja mellett a legemlékezetesebb talán a Real Madrid elleni. A 79. percben vele szabálytalankodtak a tizenhatos vonalától négy-öt méterre, a szabadrúgásból pedig Csapó csavarta a labdát Miguel Ángel kapujába. Ezzel a találattal a Tatabánya kupamérkőzésen 2–1-re győzte le a világhírű spanyol csapatot.


A napokban Csapó Károly hazalátogatott szülőfalujába, Agyagosszergénybe. Fitten, fiatalosan, súlyfelesleg nélkül érkezett.


– Naponta edzek fiatalokkal, ugyanis a Tatabányai Alapítvány Sportkör Egyesület elnöke vagyok, s a kollégáimmal kétszázötven fiatallal foglalkozunk mindennap – adta meg a magyarázatot arra, hogyan sikerült megőriznie az alakját.


– A hazai futball résztvevője az utánpótlásban, így adódik a kérdés: hogyan látja a magyar foci jelenlegi helyzetét?

– Az amatőr labdarúgás remekül fejlődik és ez jó – mondja Csapó. – Fejet hajtok azon vezetők előtt, akik taós pénzhez jutnak és hasznos, infra- strukturális ügyeket visznek véghez. A profi fociban elszomorít az üres lelátók látványa. Valami sajnos nem jól működik, de bizakodom, hogy egyszer ez is jobb lesz.


– Díszvendégként vett részt az agyagosszergényi ünnepségen. Milyen volt ismét az otthon zöld füvén?

– A pálya közepén, a kezdőrúgás elvégzésekor elérzékenyültem, megdobbant a szívem.  Mindig a zsigereimben marad, hogy hol születtem és honnan indultam. Ittlétem alatt életem filmje pillanatok alatt lepörgette a múltat, a jóbarátokat, az iskolai osztálytársakat. Hála az Istennek, még sokan élnek, s külön öröm, hogy találkozhattam is néhányukkal. Jó volt érezni azt a hihetetlen szeretetet, amit az ember az életben csak egy helyen kaphat, a szülőfalujában.


A leggyorsabb vb-gól: A kapusról kipattant labdát Csapónak (13) nem volt nehéz 8 méterről a hálóba lőni.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában